ift

ift

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018 12:28

31.10.2018 Έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, από τις 10.30 έως τις 17:30, στην Έκθεση Γαλλικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Σχολών στην Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ. Η καθιερωμένη έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων αποτελεί την πλέον κατάλληλη ευκαιρία για να γνωρίσετε τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εκπρόσωποι γαλλικών ιδρυμάτων θα είναι στη διάθεση του κοινού για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να ενημερώσουν κάθε ενδιαφερόμενο για τις προοπτικές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προσεχώς το αναλυτικό πρόγραμμα.

Για να δείτε το ενημερωτικό δελτίο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου πατήστε εδώ.

 

                                                                                                                     

100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου –

Ξαναβρίσκοντας την ειρήνη

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
υπό τη διεύθυνση του γάλλου μαέστρου Ph. Forget

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου │ 21:00 │Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Στα 53 α Δημήτρια και στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια απόδοση τιμής στους φάρους της μουσικής που δεν έσβησαν ποτέ, παρά τον σκοταδισμό και τη βία της ιστορίας.
Το πρώτο κονσέρτο για πιάνο του Σοπέν, το Adagio και η Fugue του Μότσαρτ, ο Σιμπέλιους, ο Έλγκαρ και το έργο του P. Forget που συνέθεσε ο μουσικοσυνθέτης ειδιά για τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ με αφορμή τις επετειεακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α Π.Π: έργα που εξυμνούν την ειρήνη και προσφέρουν την αδιάσειστη μαρτυρία της ύπαρξής μας σε έναν κόσμο εύθραυστο, όσο και πολύτιμο.

Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο βραβευμένος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, διευθυντής χορωδίας και τραγουδιστής Philippe Forget, ενώ στο πιάνο ερμηνεύει η Μαριλένα Λιακοπούλου, σολίστ με πλούσια καριέρα, ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου και συμπράξεις με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ
W. A. Mozart: Adagio και Fuga, KV546
J. Sibelius: Romance για έγχορδα, έργο 42
P. Forget: Zeitenlick, la paix retrouvée
E. Elgar: Σερενάτα, έργο 20
Σ. Μιχαηλίδης: In Memoriam- Αφιέρωμα στα
Φυλακισμένα Μνήματα
Fr. Chopin: Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι ελάσσονα, έργο 11

Συμμετέχουν:
Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο
Δημήτρης Πάτρας, Τσέλο
Philippe Forget, διεύθυνση ορχήστρας

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2018 10:54

7PLY PROJECT 2018

7PLY PROJECT
6 ημέρες street art, graffiti, photography, videos, music events, parties και διαγωνισμούς skate
01-06 Οκτωβρίου │ Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το 7PLY PROJECT - Φεστιβάλ Σύγχρονης Αστικής Κουλτούρας επιστρέφει για δέκατη τρίτη φορά από την 1η έως τις 6 Οκτωβρίου να παρουσιάσει ξανά την πολυθεματική του αντζέντα! Με την υποστήριξη και φιλοξενεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης η Propaganda Rollin co, παρουσιάζει 6 ημέρες γεμάτες street art, graffiti, photography, videos, music events, parties και διαγωνισμούς skate με την υποστήριξη του Αθλητικού Συλλόγου Wheel Wizards και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ανήκει στο παράλληλο πρόγραμμα του 53ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

Το 7Ply project festival ξεκίνησε το 2006 στην Θεσσαλονίκη και με επίκεντρο το skateboard πραγματεύεται την πολυδιάστατη σύγχρονη αστική κουλτούρα εικαστικά, αθλητικά και πολιτιστικά με σκοπό τη διάδοση σύγχρονων μέσων έκφρασης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και επιθυμίες των νέων που ζούν στο αστικό περιβάλλον και δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό.

Το 7Ply project festival έχει την ιστορία του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη όπου πραγματοποιήθηκε για πέντε συνεχόμενες χρονιές και έφτασε να προσελκύει περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.
Το όνομα του φεστιβάλ προέρχεται από την πιο διαδεδομένη μέθοδο κατασκευής σανίδων skate γνωστή ως 7ply construction, όπου επτά φύλλα ξύλου τοποθετούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο καλούπι και με την κατάλληλη κόλλα μας δίνουν το τελικό καμπυλωτό αντικείμενο που είναι η σανίδα του skate.

Το 7Ply project είναι μια πλατφόρμα συνεύρεσης και ανταλλαγής ιδεών, με γνώμονα την ελευθερία της έκφρασης με μέσα που είναι επίκαιρα και αφορά όλους τους νέους και όλους όσους θέλουν να παραμένουν νέοι!
Η ομαδική έκθεση που διοργανώνεται αποτελεί την καρδιά του φεστιβάλ.

Οι καλλιτέχνες καλούνται να μεταμορφώσουν αυτό το αντικείμενο ο κάθε ένας με την δική του οπτική, τέχνη ή τεχνική και με απόλυτη θεματική ελευθερία, να υλοποιήσουν το έργο τους που είναι ένα νέο αντικείμενο, αναγεννημένο και προσδιορισμένο από τους κανονές που θέτει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
Το κάθε έργο είναι μοναδικό και στα δώδεκα χρόνια ζωής του 7Ply project έχουν παρουσιαστεί περισσότερα από 1000 έργα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Οι σανίδες skate αποκτούν προσωπικότητα και το σύνολο τους απαρτίζει ένα δυναμικό και μοναδικό πυρήνα ενέργειας, που πηγάζει από το αστικό περιβάλλον και τρόπο ζωής, εμπενέεται από την φύση και το πρωτογενές υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το skate και εκπέμπει τις ιδεες της ομαδικότητας, διαφορετικότητας, καινοτομίας και φρεσκάδας.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ δοργανώνονται διαγωνισμοί και επιδείξεις skateboard και άλλων αστικών αθλημάτων, μαθήματα skate, ημερίδες και εργαστήρια σχετικά με την σύγχρονη τέχνη, προβολές, ζωντατό graffiti σε τοίχους ή ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες, συναυλίες και dj sets και άλλα δρώμενα με επίκεντρο την street κουλτούρα και το νεανικό κοινό.

Ομαδική έκθεση & εργαστήρια
1 - 6 / 10    

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ καθημερινά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι ανάμεσα στις ώρες 10:00-14:30 /17:30 - 21:00 και περιλαμβάνει ξεναγήσεις και εργαστήρια (street art, music production) και άλλα.

- 1/10 Εγκαίνια έκθεσης Γαλλικό Ινστιτούτο 20:00 - 23:00
- 2/10 DACO/street art workshop https://www.facebook.com/dacopaint/
- 4/10 CACAO ROCKS/street art workshop https://www.facebook.com/cacaorocksart/
- 5/10 FILTER EFFECT / Electronic Dance Music production workshop https://www.facebook.com/FilfterEffect/

Για να δηλώσετε συμμετοχή στα εργαστήρια επικοινωνήστε με μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook ή στην σελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Οι θέσεις για το κάθε εργαστήριο είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για το εργαστήριο των Filter Effect απαιτούνται γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 14 ετών.

Τοιχογραφία στην οδό Κατούνη 3 / 10
- 3/10 Πραγματοποίηση τοιχογραφίας στην πλάγια όψη του κτηρίου της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στην γωνία των οδών Ναυάρχου Κουντουριώτη και Κατούνη (Λαδάδικα ακριβώς απένταντι από τήν είσοδο του Ο.Λ.Θ.) από τους προσκεκλημένους street artists του φεστιβάλ τον Γάλλο DACO και τον Έλληνο-Γάλλο CACAO ROCKS.

Διαγωνισμός Skate & closing block party 6 / 10
- 6/10 Διαγωνισμός skate στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης
και party με djSets από τους dj CRON https://www.facebook.com/deejaycron/ , Beats Pliz https://www.facebook.com/beatspliz/ και άλλους...

Η είσοδος και συμμετοχή στα εργαστήρια και σε όλες τις δράσεις του 7PLY Project είναι δωρεάν!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

DACO

daco

Γάλλος καλλιτέχνης που κατάγεται από τα νότια προάστια του Παρισιού. Αφού σπούδασε σε σχολές σχεδίου, βρίσκει τον δικό του δρόμο στον τομέα του γκράφιτι. Αυτοδίδακτος, ξεκινάει από τον κλασικό σχεδιασμό γραμμάτων και σύντομα προσελκύεται από το WildStyle (είδος σύνθετης δημιουργίας γραμμάτων, σχεδόν μη αναγνώσιμο). Στη συνέχεια στρέφεται προς το αποδομημένο είδος, με σκοπό να δημιουργήσει δική του εικαστική ταυτότητα, ένα μοναδικό και αναγνωρίσιμο γραφικό στυλ, με αγαπημένα πεδία δράσης τα ερείπια και τους μεγάλους τοίχους. Αναπτύσσει το δικό του ιδιαίτερο στυλ στην εικονογράφηση, με μια σειρά ζώων τα οποία αποκαλεί « graffaune » (λέξη που προέρχεται από το graffiti και το faune –πανίδα) όπου τα γκράφιτι του συναντούν ένα ζωικό βασίλειο με αισθητική punk και τοποθετούνται σε τοίχους διαφόρων χωρών (Γαλλία, Ελβετία, Χιλή, Ισπανία, Ιταλία,...).

CACAO ROCKS

cacao

Ο Cacao Rocks γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι Έλληνογάλλος καλλιτέχνης στο χώρο της street art που έχει αναπτύξει ένα δικό του ξεχωριστό και ζωντανό εικαστικό στυλ. Μεγάλωσε κοντά στο λιμάνι του Πειραιά από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Σε ηλικία 12 χρονών, μετακομίζει στην Κέρκυρα όπου ζει για όλη την εφηβεία του. Το 1999, επηρεάζεται από την κουλτούρα hip-hop και skateboard όπως και από το περιβάλλον του νησιού που τον οδήγησε να ανακαλύψει το πάθος και το ταλέντο του για την τέχνη. Έτσι άρχισε να πειρματίζεται με τα γκράφιτι. Ταυτόχρονα, ο Cacao Rocks συμμετέχει σε διαγωνισμούς γκράφιτι που διοργανώνει η Greenpeace στην Κέρκυρα και κερδίζει το πρώτο βραβείο. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 2003μ αφιερώνεται στην τέχνη του γκράφιτι, δημιουργώντας πολλά έργα όπως και γράμματα με την χρήση των σπρέι.

milas gallika

 

ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 10:00-14:00
Φέτος, μαθαίνω γαλλικά!

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, 10:00-14:00 το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τις δράσεις του και να γνωρίσετε το πρόγραμμα μαθημάτων της νέα σεζόν.

Ενώ μικροί και μεγάλοι είναι απασχολημένοι με την επιστροφή τους στο σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασία τους, το Γαλλικό Ινστιτούτο προσφέρει ένα ολόφρεσκο πρόγραμμα σπουδών και υπηρεσιών για όλο τον χρόνο:

• Θέλετε να μάθετε γαλλικά;
• Να συνεχίσετε τις σπουδές σας στη Γαλλία;
• Να ανακαλύψετε τις προσφορές του Ινστιτούτου;
• Να αποκτήστε πιστοποίηση;

Ελάτε στο Open House το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 10:00-14:00.

Σε άκρως γαλλική ατμόσφαιρα θα ανακαλύψετε όλα τα μαθήματα  γαλλικών  για όλες τις ηλικίες (από 4 ετών) και τις διάφορες υπηρεσίες μας (κάρτα μέλους, σπουδές στη Γαλλία, γαλλικά πτυχία ...).

Θα γνωρίσετε το προσωπικό του Ινστιτούτου και θα ανακαλύψετε τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό μέσα από το πρόγραμμά μας.

Δωρεάν είσοδος!

Καφές και κρουασάν!

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2018 09:59

Κάρτα μέλους

ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ
Άκρως προσωπική, η κάρτα μέλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ισχύει για ένα σχολικό έτος και σας επιτρέπει να απολαμβάνετε πολλά προνόμια εντός των τειχών μας και σε περισσότερους από 35 συνεργάτες μας στη Θεσσαλονίκη στους τομείς της γαστρονομίας, της μόδας, της ομορφιάς, του πολιτισμού, κοκ.

Ειδικότερα, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης πολυμέσων και της Culturethèque και να απολαμβάνετε προνομιακές τιμές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις(-5% έως -20%)! Συμβουλευτείτε το σχετικό έντυπο και γνωρίσετε τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις!
Τιμή κάρτας : 15 ευρώ και δωρεάν για τους σπουδαστές του Γαλλικού Ινστιτούτου.

EΝΤΥΠΟ

Πληροφορίες στην υποδοχή του Ινστιτούτου ή στην υπηρεσία μαθημάτων - εξετάσεων 2310821231 (111)

Εξεταστική περίοδος Δεκεμβρίου 2018 DELF – DALF - SORBONNE

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ DELF – DALF - SORBONNE Δεκεμβρίου 2018 παρατείνονται  μέχρι και 21 Οκτωβρίου 2018.

Ωράριο

Δε-Τε-Πε-Πα: 9:00-13:00 / Tρίτη : 12:00-15:00 / Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 9:30-13:00

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

  

Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2018 05:58

28-29.09.2018 Διεθνής Ημερίδα

Αγαπητοί μας φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το Ταμείο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης θα είναι εκτάκτως ανοιχτό την Τρίτη:

25/09/2018
02/10/2018 και
09/10/2018

από τις 12:00 έως τις 19:00.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Ανακωχής της Θεσσαλονίκης στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, το Γενικό Προξενείο έχει εκδώσει ένα έντυπο 30 σελίδων αφιερωμένο στην ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου και των" Poilus " (Γάλλοι στρατιώτες) που αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1915 και 1918.

Με τον τρόπο αυτό, τιμάται η μνήμη και υπενθυμίζεται το πεπρωμένο των εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, ξεχασμένων από την ιστορία.

Με περιεχόμενο από την μόνιμη έκθεση του Γαλλικού Μουσείου των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, το παραπάνω έντυπο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες :
- Το Μακεδονικό Μέτωπο
- Οι Κηπουροί της "Σαλονίκης"
- Η Μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917
- "Σαλονίκη", μια γαλλόφωνη πόλη
- Το γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ
- Χρονολόγιο και χάρτες
- Στα ίχνη του Μακεδονικού Μετώπου

Με την ευκαιρία αυτή, εκδόθηκε επίσης και ένα τρίπτυχο φυλλάδιο με ξεχωριστό παιδαγωγικό προσανατολισμό που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.

Το βιβλιαράκι και το φυλλάδιο έχουν εκδοθεί στα γαλλικά και ελληνικά. Οι μεταφράσεις αυτών στην σερβική και αγγλική γλώσσα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου και μέσω QR κώδικα στο ίδιο το μουσείο.

Τα δύο έντυπα εκδόθηκαν με την υποστήριξη του Γαλλικού υπουργείου Στρατευμάτων και έλαβαν την πιστοποίηση από την γαλλική Mission du centenaire 14/18.

Βιβλιαράκι στα ελληνικά (κατεβάστε το PDF εδώ)

Φυλλάδιο στα ελληνικά (κατεβάστε το PDF εδώ)

 

 

 

Σελίδα 1 από 24

Λεωφόρος Στρατού 2Α Τ.Θ. 18103 Τ.Κ 54640 Θεσσαλονίκη

T. 2310 82 12 31 | E. info@ift.gr