Καφέ της επιστήμης

«Γυαλί, ένα υλικό δείκτης της ανθρώπινης περιπέτειας: μια ολιστική άποψη»

Δευτέρα 13/05/2013

ΝΟΗΣΙΣ στις 18.30

«Γυαλί, ένα υλικό δείκτης της ανθρώπινης περιπέτειας: μια ολιστική άποψη»

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.

Από ένα ποτήρι νερού ως τους δοκιμαστικούς σωλήνες του εργαστηρίου, από τους γυάλινους μονωτήρες ως τις οπτικές ίνες και από τα millefiori ως τα βιτρό γίνεται φανερός ο ρόλος του γυαλιού στην καθημερινή ζωή, την επιστήμη, την τεχνολογία, την τέχνη.

Η άμορφη μάζα του γυαλιού που προκύπτει από τη φθηνότερη πρώτη ύλη που διαθέτουμε, την άμμο, γράφει την ιστορία του παράλληλα με εκείνη του δημιουργού του. Φθηνή πρώτη ύλη, ακριβή η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και την κατεργασία του. Δυο αντιμαχόμενες παράμετροι που επηρέασαν την πορεία του γυαλιού, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

Μια ολιστική άποψη της ιστορίας του πολυδιάστατου αυτού υλικού θα μας παρουσιάσει ο Γιάννης Στράτης, καθηγητής στο τμήμα Χημείας Α.Π.Θ., την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013, στις 18.30, στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ο Γιάννης Στράτης καθηγητής του Τμήματος Χημείας, αφυπηρέτησε το Σεπτέμβριο του 2012, διδάσκει στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ “Προστασία συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών” συν-συγγραφέας πέντε επιστημονικών βιβλίων σχετικά με το πεδίο της Χημικής Ανάλυσης, συνεργάζεται επιστημονικά με το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπήρξε συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο ΑΠΘ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το επιστημονικό του έργο αναφέρεται σε περισσότερες από 1600 εργασίες άλλων ερευνητών. Eπέβλεψε σειρά διδακτορικών διατριβών στο πεδίο της Αρχαιομετρίας.