17η ΈΚΘΕΣΗ COMIC’N’PLAY

Από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη  γκαλερί Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης μια πολύμορφη εκδήλωση γεμάτη από κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια, bazaar ελληνικών, ξενόγλωσσων και μεταχειρισμένων εκδόσεων κόμικς, cosplay défilé, έκθεση αυτοχρηματοδοτούμενων εκδόσεων, πρωτότυπα έργα, Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους, εξειδικευμένους στα κόμικς εκδοτικούς οίκους, κινηματογραφικές προβολές, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις και επιτραπέζια παιχνίδια με διαγωνισμούς με έπαθλα για τους επισκέπτες.

Φέτος, θα Υποδεχτούμε δύο αξιόλογους Γάλλους σχεδιαστές: τον Thierry Capezzone, ο οποίος δημιουργεί κινούμενα σχέδια για παιδιά και ενήλικες από το 1983, έχει συνεργαστεί με ιστορικά περιοδικά (Journal de Spirou) και συγγραφείς (Kox, Cauvin) και έχει σχεδιάσει λαϊκούς χαρακτήρες με μακρά παρουσία στις εκδόσεις 212, The Nickel Plated Feet). Ο δεύτερος φιλοξενούμενος μας, ο V.L. Ο Hardoc, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, είναι ένας μεγάλος δημιουργός με πολλά ιστορικά κόμικς.

Η φετινή εκδήλωση συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (11-11-1918) ο οποίος υπήρξε μια από τις μελανότερες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας και ένα γεγονός που σημάδεψε την εξέλιξη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η οργανωτική επιτροπή του Comic ‘n’ Play επέλεξε ως τίτλο της 17ης έκθεσης κόμικς που θα πλαισιώσει την φετινή εκδήλωση το «ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ», ενώ το επίσημο έκθεμα της διοργάνωσης αφορά στην «Μάχη του Σκρα». 

Τον γενικό συντονισμό της διοργάνωσης αναλαμβάνει ο εκδότης κόμικς και ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Π. Δαλαμπύρας,  ενώ την έκθεση κόμικς επιμελείται ο δημιουργός Σταύρος Κιουτσιούκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 9/11/2018 στις 20.30, όπως πάντοτε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και τα έργα που θα φιλοξενηθούν θα συγκεντρωθούν στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης.

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια γοα τον Hardoc: είναι δημιουργός κόμικς και κολορίστας με καταγωγή από την Πικαρδία, όπου ζει μόνιμα. Η καριέρα του ξεκινά πολύ νωρίς όταν συμμετέχει ως δημιουργός σε μια εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης που απευθύνεται σε παιδιά και νέους από 2 έως 15 ετών. Το 1996, βραβεύεται με το Écureuil d’Or (Χρυσός Σκίουρος), βραβείο που απονέμεται στους πολλά υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ της Αγκουλέμ. Αποκτά φιλική σχέση με τον Régis Hautière στο σύλλογο που ασχολείται με τα γραφιστικά επαγγέλματα και την συγγραφή, στην πόλη Αμιένη, κι έτσι αποφασίζουν να συνεργαστούν για ένα πρώτο άλμπουμ κόμικς. Πτυχιούχος του τμήματος Τεχνών του Πανεπιστημίου Logis du Roy της Αμιένης, καταφέρνει να αναδείξει το ταλέντο του εικονογραφώντας την σειρά La Guerre des Lulus (Ο Πόλεμος των Λουλού – Η Οδύσσεια μιας μικρής ομάδας παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Το ήμι-ρεαλιστικό σκίτσο του μας παραπέμπει στην επιρροή του καλλιτέχνη από τον Régis Loisel.

Thierry Capezzone γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το Νοέμβριο του ’63. Ξεκίνησε να ασχολείται ως αυτόνομος δημιουργός κόμικς το 1981 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εργάστηκε για το Βελγικό περιοδικό Spirou, σχεδιάζονας διάφορους χαρακτήρες, όπως τα Στρουμφάκια και τον Agent 212, ως βοηθός. μελανωτής κλπ. Από το 1990 έως και το 2000 έκανε πολλές εικονογραφήσεις για διάφορα περιοδικά και βιβλία. Από τις αρχές του 2000 και έπειτα όμως ξεκίνησε την δική του σειρά υπό τον τίτλο “H.C. Andersen Junior” (με 5 διαφορετικά άλμπουμ έως τώρα), μέσω των οποίων αφηγείται τις περιπέτειες του νεαρού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος χάρη στην κατοχή ενός μαγικού καπέλου ταξιδεύει μέσα στους κόσμους των παραμυθιών του, όπως αυτούς της Μικρής Γοργόνας και του Ασχημόπαπου.

Το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται για τον χαρακτήρα Petzi και σχεδίασε πολλά βιβλία και άλμπουμ κόμικς, τα οποία μεταφράστηκαν σε αρκετές γλώσσες μέχρι σήμερα. Το 2015 ξεκίνησε να εργάζεται για την πετυχημένη Νορβηγική σειρά Flåklypa. Αυτοί οι δύο τίτλοι (Petzi και Flåklypa) αποτελούν και τις πιο πετυχημενες σειρές του εν λόγω δημιουργού από εκδοτικής άποψης, από τις οποίες προέκυψαν ξεχωριστές ταινίες κινουμένων σχεδίων, τόσο για την τηλεόραση όσο και για τον κινηματογράφο!

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο Thierry Capezzone ασχολείται αυτή την στιγμή πάνω σε πολλά διαφορετικά projects και εικονογραφήσεις για διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Ο Thierry Capezzone ειναι επίσημος προσκεκλημένος της έκθεσης “ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ” και θα συμμετάσχει σε εργαστήρια, προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις, ώστε το κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει την δουλειά του!

 

 

We're here, because they stood there… 100 years ago

We're here, because they stood there, 100 years agoComic 'N' Play 9-11/11/2018Video Ilias PapaioannouMotion Graphics Dionisis ThanosAnimator Androklis GiatsoglouScenery & Props Nick Roxx Ztar Dalampiras Dimitrios Gkagkanis Miniatures Androklis Giatsoglou

Gepostet von Comic 'N' Play am Montag, 8. Oktober 2018