3ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

3ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

Συνάντηση με τον Mohamed Mbougar Sarr, νικητή του βραβείου Γκονκούρ 2021, συγγραφέα του μυθιστορήματος

La Plus secrète mémoire des hommes

την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, από 19.00 έως 20.00  / Zoom – στα γαλλικά

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την τρίτη συνάντηση της κριτικής επιτροπής των φοιτητών και των τεσσάρων συγγραφέων στο πλαίσιο του 3ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom, στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε livestreaming.

Σύνδεσμος:

https://us06web.zoom.us/j/82016520521

Μη διστάσετε να προωθήσετε τον σύνδεσμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Θα είναι παρόντες για να συντονίσουν τη συζήτηση: από τη Θεσσαλονίκη, η Caroline Geoffray, Διευθύντρια του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, από την Αθήνα, η Katerina Spiropoulou, Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η Fanny Feynerol, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, θα χειρίζεται τις ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω Messenger.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καθηγητές και τις κριτικές επιτροπές των φοιτητών που στηρίζουν την διοργάνωση από την αρχή:

  • Πανεπιστήμιο Πειραιά: ΝΙΚΟΥ Χρήστος, ΓΚΟΥΣΙΟΣ Χαράλαμπος
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Ευγενία, ΓΡΟΣΔΑΝΗΣ Χρήστος
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ΓΡΑΒΑΝΗΣ Στέφανος
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΟΥ Ντόρα, ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΟΥ Ιωάννα, ΠΛΙΑΚΑ Κωνσταντίνα
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Ανθούλα, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Κατερίνα
  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα): ΠΟΛΙΤΗΣ Μιχάλης
  • Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης: HUBINEAU Céline

Για να γνωρίσετε τον Mohamed Mbougar Sarr και το μυθιστόρημά του

La Plus secrète mémoire des hommes :

Βιογραφία:

Ο Σενεγαλέζος συγγραφέας Mohamed Mbougar Sarr, ο μεγαλύτερος από τα επτά αδέρφια του, μεγάλωσε στο Ντιουρμπέλ, ανατολικά του Ντακάρ, σε ένα προνομιακό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πίστευαν στην αξία. «Θέλω απλώς να δώσω το καλύτερο δυνατό παράδειγμα στα αδέρφια μου», εξηγεί σήμερα.

H αγάπη του για τη γνώση και τις σπουδές τον οδήγησε στην Prytanée militaire de Saint-Louis, μια εξαιρετικά επιλεκτική σχολή, έπειτα σε μια προπαρασκευαστική τάξη στη Γαλλία, στην Compiègne (Oise) και τέλος, στη Σχολή Ανωτέρων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε διδακτορικό στη λογοτεχνία.

«Δεν τελείωσα τη διατριβή μου γιατί άρχισα να γράφω πολύ εκείνη την εποχή και η μυθοπλασία με κέρδισε», λέει. Τώρα ζει στο Beauvais.

Η είσοδός του στη λογοτεχνία έγινε σε ηλικία 24 ετών, με το Terre ceinte, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Présence africaine των οποίων τα βιβλία τον είχαν επηρεάσει βαθιά. Μετά από ένα δεύτερο μυθιστόρημα με τον ίδιο εκδότη, ο Philippe Rey τον έπεισε να έρθει μαζί του για το τρίτο και το τέταρτο βιβλίο.

Το 2021,ο Mohamed Mbougar Sarr κέρδισε το διάσημο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ με το τέταρτο μυθιστόρημά του La Plus secrète mémoire des hommes. Ο μυθιστοριογράφος, ωστόσο, δεν τρέχει πίσω από τιμές. Μόνο μια εμμονή μετράει, « η λογοτεχνία, η πραγματική άποψη για τον κόσμο».

Περίληψη :

Το μυθιστόρημα La Plus secrète mémoire des hommes αφηγείται την ιστορία δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων, ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, που μοιάζει με τον συγγραφέα, ο άλλος που έζησε τις στιγμές της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία αποσύνθεση, ο μυστηριώδης T. C. Elimane, εμπνευσμένος από τον Malian Yambo Ouologuem (βραβείο Renaudot το 1968).

Έτσι στο μυθιστόρημα, το 2018, ο Diégane Latyr Faye, ένας νεαρός Σενεγαλέζος συγγραφέας που ζει στο Παρίσι, συγκλονίζεται από την ανακάλυψη του βιβλίου

Le labyrinthe de linhumain που δημοσιεύτηκε το 1938. Η ιστορία αυτού του μυστηριώδους βιβλίου τον ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας του εξαφανίστηκε μετά από τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του.

Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτού του έργου του T. C. Elimane. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σενεγάλη, στο Μπουένος Άιρες αλλά και στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.youtube.com/watch?v=f2pgedmjpH8&t=14s