Καλή Χρονιά!

Μετά από το Chronique των Χριστουγέννων, συνεχίζουμε με το ίδιο ανάλαφρο ύφος, κατά τη διάρκεια των εορτών, υπενθυμίζοντας τις παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς στις δύο χώρες μας.
Σας ευχόμαστε μία πολύ καλή χρονιά, ελπίζοντας να είναι πιο φιλική από το 2020 και, για να την ξεκινήσετε με ένα χαμόγελο, σας προτείνουμε τα «παραλειπόμενα» του βίντεο με τις ευχές μας που κοινοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, την 1η Ιανουαρίου εορτάζεται ο Άγιος Βασίλειος, ο οποίος φέρνει τα δώρα για το καλό του χρόνου. Κόβουμε τη βασιλόπιτα – ένα τσουρέκι που περιέχει ένα “φλουρί” – σε τόσα κομμάτια όσοι είναι και οι συνδαιτυμόνες προβλέποντας και από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, τους φτωχούς και το σπίτι σε κάποιες περιοχές. Όποιος κερδίσει το φλουρί – όπως συμβαίνει και με την galette des rois των Θεοφανείων στη Γαλλία* – θεωρείται τυχερός. Αυτή η παράδοση χρονολογείται από τον 4ο αιώνα όταν ο Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, βρήκε τον τρόπο να μοιράσει νομίσματα στον πληθυσμό κρύβοντάς τα σε μία πίτα. Τα ελληνόπουλα γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά και τον Άγιο Βασίλη ψάλλοντας τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα, όπως και την Παραμονή των Χριστουγέννων **.

Μία άλλη παράδοση είναι το σπάσιμο του ροδιού – που είναι σύμβολο ευημερίας, γονιμότητας και τύχης – στο κατώφλι της εξώπορτας, αφού προηγουμένως το έχουν ευλογήσει στην πρωινή λειτουργία.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στον πρώτο που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά (ποδαρικό) για να φέρει καλή τύχη και να διώξει το κακό. Συνήθως, βάζουν ένα αθώο και αγνό παιδί να μπει με το δεξί πόδι.

Αντίθετα, στη Γαλλία, το ρεβεγιόν του Αγίου Σιλβέστρου (παραμονή της Πρωτοχρονιάς) εορτάζεται με φίλους (ενώ τα Χριστούγεννα εορτάζονται οικογενειακά), με δείπνο που, συχνά, κλείνει με χορό. Τα μεσάνυχτα, σηκώνουν το ποτήρι τους, ανταλλάσοντας ευχές για «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και υγεία» και αγκαλιάζονται κάτω από ένα κλαδί γκι.

Οι ευχές και τα δώρα σε αγαπημένους ή σε πρόσωπα που μας έχουν βοηθήσει συνεχίζονται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Μέγαρο των Ηλυσίων, διαβιβάζει τηλεοπτικά τις ευχές του στους Γάλλους πολίτες.

* Δείτε το Chronique της Πέμπτης της επόμενης εβδομάδας (7 Ιανουαρίου).
** Δείτε το Chronique της Πέμπτης της προηγούμενης εβδομάδας (24 Δεκεμβρίου).

 

Πηγή εικονογράφησης: Αρχεία Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

 

Μπορείτε να βρείτε τα Chroniques du jeudi στους ιστότοπούς μας: