EΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ! ΝΤΟΚΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑΤΑ!”

14-28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ-DASSAULT

14-28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Έναρξη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, 18:00

• 18:00 – Παρουσίαση του Borderline Offensive, Εργαστήριο για την Τέχνη, το Χιούμορ και τον Ακτιβισμό

Μία συζήτηση για τη τέχνη και την κοινωνική αλλαγή, εξερευνώντας μέσα από σύντομα βίντεο πώς η τέχνη και το χιούμορ λειτουργούν υπέρ της ισότητας, ενάντια στον αστικό διαχωρισμό, και σκέψεις για μελλοντικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε τοπικό επίπεδο.

Το Borderline Offensive: γελώντας στο πρόσωπο του φόβου είναι μια πλατφόρμα για την καλλιτεχνική έρευνα και την κοινωνική αλλαγή με βάση τη τέχνη. Καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή διερευνούν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, τις κοινωνιολογικές ζώνες επαφής, τις διαπολιτισμικές συγκρούσεις και διάλογο, τη δημιουργία συλλογικής ταυτότητας και την κοινωνική συνοχή στη σύγχρονη Ευρώπη μέσα από νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Το Χιούμορ (αισθητική προσέγγιση) και οι συμμετοχικές τέχνες (μεθοδολογίες) χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν την αλληλεπίδραση, τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των μεταναστών και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται, προσκαλώντας τα μέλη τους να μοιραστούν γνώση, σεβασμό και να γελούν μαζί για τα ίδια πράγματα και για τους εαυτούς τους.
Borderline Offensive website: https://borderlineoffensive.eu/

• 20:30 – Έκθεση και Καλλιτεχνική Περφόρμανς, NTOKI ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑΤΑ! Art has Νo Colour!

Ο τίτλος της έκθεσης γεννήθηκε από την σύνθεση της γλώσσας λινγκάλα που μιλιέται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και της ελληνικής γλώσσας. Η φράση “Η Τέχνη δεν έχει Χρώματα” έχει μία βαθύτερη συμβολική διάσταση: Η τέχνη υπερβαίνει, συνθέτει, ενώνει. Ξεπερνά τα σύνορα, δεν έχει όρια, είναι καθολική.
—————————————-
Η έκθεση αντικατοπτρίζει το έργο καλλιτεχνών/δημιουργών οι οποίοι, επικεντρώνοντας στη πραγματική καλλιτεχνική τους κλίση, θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς στο κοινό σχετικά με τη σχέση που διατηρεί ο καθένας από εμάς με το περιβάλλον γύρω μας.
Η τέχνη προσφέρει την ευκαιρία στην κοινωνία να κοιτάξει τον εαυτό της και να παρατηρήσει την καθημερινότητά της από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ο παρατηρητής μπορεί επομένως να κατανοήσει καλύτερα, ή ίσως να νιώσει άβολα με όσα ανακαλύπτει στη σχέση του με τον εαυτό του ή με το σύμπαν.
Μια από τις ιδιαιτερότητες είναι ότι δίνουμε στην τέχνη μια διάσταση ζωντανού λόγου, ικανού να επιφέρει βελτίωση και μια αλλαγή στον κόσμο μας, μέσω της συνάντησης καλλιτεχνών, πολιτισμών, εμπειριών, εμπνεύσεων, από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία.

ΩΡΑΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.30 – 20.30
ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 – 14.30
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Στην Έκθεση συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω καλλιτέχνες:

ΣΟΦΙΑ ΑΗΔΟΝΙΔΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Ελλάδα (εικαστικός), ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ, Ελλάδα (εικαστικός), ZARAH LARAM, Ιράν (εικαστικός), ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΙΛΗΜΕΓΚΑ, Ελλάδα
(εικαστικός-χορεύτρια), ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΚΕΑΣ, Ελλάδα (εικαστικός), ELLA GRAZI, Ισπανία (εικαστικός), JAMEEL KHAN, Αφγανιστάν (εικαστικός), LUSAKUMUNU RICHARD, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός και μουσικοσυνθέτης), CHRYS MBENGA, Ελλάδα / κατάγεται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός), ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), SAMI SAMANO, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός), ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΟΥΛΗ, Ελλάδα (εικαστικός)
Περφόρμανς – Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ, Ελλάδα, ABDOUL ELHADJ BA, Γουινέα-Κόνακρι, ISSACAR SETH KABAMBA (ISCO), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Συνδιοργάνωση με τη Συμβίωση και την ομάδα Collectif Mazi

ΣΥΜΒΙΩΣΗ
Η Συμβίωση ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων, που υπήρχαν ήδη από το 2003 στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η Συμβίωση εργάζεται με σκοπό την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεδομένου ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Συμβίωση επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στην τεκμηρίωση και την ανάλυση, στον δημόσιο διάλογο και στην ενεργό συμμετοχή. Το 2014, η Συμβίωση με το Συμβούλιο της Ευρώπης ίδρυσαν τη Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του αντίστοιχου Δικτύου. Το Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών, πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας 1990, έχει σκοπό την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών.
ΟΜΑΔΑ COLLECTIF MAZI
Η ομάδα Collectif Mazi είναι μια ομάδα από εικαστικούς καλλιτέχνες διαφορετικών προελεύσεων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, με σκοπό να προσφέρει ένα φόρουμ πλούσιο σε πολιτισμούς και διαφορετικές εμπειρίες και να οργανώσει έναν συλλογισμό γύρω από την καλλιτεχνική δράση.