Έκθεση “Πόλεμος και ειρήνη”

ΕΚΘΕΣΗ

“Πόλεμος και Ειρήνη”

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric Berger-Cardi στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια : Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 στις 19:30

Διάρκεια έκθεσης : από τις 14 Απριλίου έως 10 Μαΐου

Ώρες κοινού : Δευτέρα – Παρασκευή 18:30-21:00, Σάββατο 11:00-13:30

Είσοδος ελεύθερη

Ένα θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ένας πόλεμος του ανθρώπου, όχι μόνο στην κυριολεκτική του έννοια, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο έχει ανατρέψει την ειρηνική μας διαβίωση και συνύπαρξη. Ο πόλεμος του ισχυρού απέναντι στον πιο αδύναμο, οι πρόσφυγες, η καταστροφή της φύσης και του οικοσυστήματος, μια άγνωστη αγωνία που μας κυριεύει, που οδηγεί στην εσωστρέφεια και την απομόνωση.

Ο πόλεμος πάντα συνυπάρχει με την ειρήνη.

Τα έργα της Αλεξάνδρας, Πλασμένα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, διατηρούν την αρχιτεκτονική δομή τους με τις πολλαπλές χρωματικές επιστρώσεις και τις περίπλοκες μορφές που από πιο συμπαγείς μετατρέπονται σε φασματικές ή οριακά ατσάλινες. Χώροι εξωτερικοί και εσωτερικοί που έχουν εκκενωθεί ή εγκαταλειφθεί λόγω ακραίων και απρόβλεπτων γεγονότων ανωτέρας βίας… εικόνες φωτεινές και σκοτεινές εναλλάσσονται μέσα από το τρεμόσβημα ιριδίζοντων και μεταλλιζέ χρωμάτων δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα θολή και μυστήρια, που παραπέμπει σε διαδικασίες εσωστρέφειας και αυτογνωσίας.

Τα έργα του Frédéric, Μια ειρηνική αναζήτηση στη φύση και στο κοσμικό σύμπαν, στην πιο αρχέγονη μορφή τους, όπου με τρόπο λιτό, και την απουσία χρώματος, η κυριαρχία ασπρόμαυρης σκιάς, γεννά γαλήνιες, και βίαιες κινούμενες εικόνες, ντελικάτη σκοτεινιά που μετατρέπει τις άδειες από την ανθρώπινη παρουσία επιφάνειες σε ενεργειακά κύματα και φως. Χωροχρονικές μνήμες που παραπέμπουν έντονα σε αλληλεπίδραση με τα στοιχειά της φύσης, εξαϋλωμένα αντικείμενα – πλανήτες που μετεωρίζονται και μαύρες τρύπες.
Αναζητούμε και ονειρευόμαστε γι’ αυτές τις ουτοπίες.

Όλο και πιο πολύ θέλουμε να τις αγγίξουμε.

Δύο καλλιτέχνες η Αλεξάνδρα Μαράτη και ο Frédéric Berger-Cardi, εκ πρώτης όψεως τόσο διαφορετικοί στις φόρμες τους, στα μέσα τους, στην επιλογή του χρώματος, μονοχρωμία/πολυχρωμία, συναντιούνται στους φαντασιακούς δρόμους των απεικονίσεων τους, σε έναν ανατρεπτικό διάλογο. Αλληλοσυμπληρούμενης διαφορετικότητας, κρυμμένης αισιοδοξίας και διαπολιτισμικής αλληλεγγύης….

Αλεξάνδρα Μαράτη, επιμελήτρια της έκθεσης

 

Αλληλεγγύη με την Ουκρανία

Στα πλαίσια της διοργάνωσης της έκθεσης, το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεννόηση με το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας, θα προβούν σε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το λαό της Ουκρανίας.
Όσοι επιθυμείτε να συνδράμετε, μπορείτε να φέρετε την ημέρα των εγκαινίων ή κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης, τα εξής:
– φάρμακα και υγειονομικό υλικό
– τρόφιμα μακράς διαρκείας