Ένας «Περίπατος Ερνέστου Εμπράρ» στη Θεσσαλονίκη

Φόρος τιμής στον Γάλλο πολεοδόμο με την ονοματοδοσία κεντρικού άξονα στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Tο όνομα του Ερνέστου Εμπράρ, του Γάλλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, ο οποίος ανέλαβε να φτιάξει το πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, φέρει πλέον ο μέχρι πρότινος ανώνυμος κάθετος άξονας που διατρέχει το πάρκο της ΧΑΝΘ.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Σανδρίν Μουσέ έκαναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας με την ονομασία «Άξονας Περιπάτου Ερνέστου Εμπράρ-Promenade Ernest Hébrard» κατά τη διάρκεια τελετής την Τρίτη 29 Αυγούστου.

Ο «Περίπατος Ερνέστου Εμπράρ» αποτελεί μέρος ενός από τους κύριους άξονες -αυτόν που εκτείνεται από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα- του αρχικού σχεδίου που σχεδίασε ο Εμπράρ, όπως  είναι και ο άξονας της Αριστοτέλους.

Σήμερα εκτείνεται από την οδό 30ης Οκτωβρίου και καταλήγει στον κόμβο των οδών Τσιμισκή, Εμμανουήλ Ανδρόνικου και Νικολάου Γερμανού. «Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτός ο άξονας που ξεκινά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα έχει συνέχεια για να φτάσει μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μέχρι δηλαδή τις παρυφές του Σέιχ Σου, στο πλαίσιο της ανάπλασης της ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Η κα Μουσέ αναφέρθηκε στη δέσμευσή της σε αυτό το σχέδιο: « «Είμαι πολύ χαρούμενη που καταφέραμε να οργανώσουμε αυτή την τελετή σήμερα, χάρη στην επιμονή του καθηγητή Νίκου Καλογήρου και τη συνεργασία του Δήμου, μόλις την παραμονή της αναχώρησής μου από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας ωραίος τρόπος για να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Ο Εμπράρ υπήρξε αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, υπεύθυνος της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Στρατιάς της Ανατολής εδώ στη Θεσσαλονίκη, όταν  ξέσπασε η πυρκαγιά του 1917. Σε αυτόν ανέθεσε η ελληνική κυβέρνηση να εκπονήσει το νέο σχέδιο της πόλης. Έδειξε το πρωτοπόρο όραμά του, προτείνοντας φαρδιές λεωφόρους, ανοιχτούς χώρους γύρω από τα μνημεία της πόλης, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι λοιπόν δίκαιο σήμερα να του αποτίσουμε φόρο τιμής με αυτόν τον φαρδύ, δεντροφυτεμένο περίπατο κατά μήκος αυτού του εμβληματικού άξονα, ο οποίος αντιπροσωπεύει την ίδια τη φιλοσοφία του Ερνέστου Εμπράρ για την πόλη, καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένας πολύ μικρός δρόμος με το όνομά του»», κατέληξε.

«Πρόκειται για ένα κομμάτι του σχεδιασμού αυτού του μεγάλου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου στον οποίο οφείλει πολλά η Θεσσαλονίκη. Ίσως αν είχε εφαρμοστεί πλήρως το όραμά του, τα σχέδιά του όπως είχαν παραγγελθεί από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Θεσσαλονίκη μας να ήταν ακόμα πιο όμορφη», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, ο οποίος εργάζεται για τη διατήρηση της μνήμης του Εμπράρ, υπενθύμισε με τη σειρά του ότι «οι δρόμοι στους οποίους περπατάμε σήμερα σχεδιάστηκαν από τον μεγάλο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη».

Ο Ερνέστ Εμπράρ βρήκε έτσι τη θέση που του άξιζε στη Θεσσαλονίκη.