Επιμορφωτικό σεμινάριο θεάτρου για καθηγητές γαλλικής γλώσσας στα σχολεία

Με στόχο τη διοργάνωση σχολικού φεστιβάλ θεάτρου για γαλλόφωνους μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ και Β’ Γυμνασίου την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη.

Το τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει επιμορφωτικό πρόγραμμα για καθηγητές γαλλικών με σκοπό τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ θεάτρου τον Απρίλιο του 2024.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη και 25 καθηγητές, όσες και οι διαθέσιμες θέσεις, θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν δωρεάν. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική στο σύνολο του προγράμματος και οι καθηγητές μπορούν να συμμετάσχουν με τους μαθητές που βρίσκονται στην ΣΤ’ Δημοτικού, την Α’ και τη Β’ Γυμνασίου.

Πρώτο μέρος

Εισαγωγή θεατρικών δραστηριοτήτων στην τάξη των Γαλλικών

Πότε; Δευτέρα 30 & Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 από τις 17:00 έως τις 20:00

Πού; Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | Δια ζώσης

Επιμορφωτής: Adrien Payet

-Εμπλουτισμός των διδακτικών πρακτικών με την προσθήκη θεατρικών δραστηριοτήτων που αυξάνουν τη συμμετοχή των μαθητών και εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών.

– Διευκόλυνση του προφορικού λόγου και καλλιέργεια της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας.

– Βιωματική προσέγγιση της γαλλικής γλώσσας μέσα από τη σωματική έκφραση και κίνηση.

– Ενσωμάτωση εξατομικευμένων παιχνιδιών ρόλων για την αξιολόγηση του προφορικού λόγου

Δεύτερο μέρος

Τρόποι παιδαγωγικής αξιοποίησης θεατρικών κειμένων στην τάξη των γαλλικών

Πότε; Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 από τις 17:00 έως τις 20:00

Πού; Διαδικτυακά

Επιμορφωτής: Eric Cénat

Προτεινόμενα έργα σε απλοποιημένη γλώσσα: κλασσικά παραμύθια (Σταχτοπούτα, Κοκκινοσκουφίτσα, κλπ.), Contes de la rue Broca του Pierre Gripari, Ιστορίες στο τάκα τάκα του Bernard Friot

– Φωνητικές ασκήσεις (φωνητική, ορθοφωνία, απαγγελία, εκφραστική ανάγνωση κειμένων, τοποθέτηση φωνής)

– Βλέμμα/επικοινωνία με το κοινό

– Μεταδοτικότητα και διαχείριση των συναισθημάτων

– Σκηνική παρουσία

– Εξατομικευμένη διεργασία του κειμένου

– Ανταλλαγή αναφορικά με το περιεχόμενο, την κατανόηση και την έννοια του κειμένου

Τρίτο μέρος

Προετοιμασία θεατρικής παράστασης στην τάξη των Γαλλικών

Πότε; Σάββατο 13 & Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 από τις 17:00 έως τις 20:00

Πού; Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | Δια ζώσης

Επιμορφώτρια: Πηνελόπη Σταυρίδου

Το θέατρο στην τάξη των Γαλλικών. Γιατί το θέατρο; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο εκπαιδευτικός; Πως επιτυγχάνεται ταυτόχρονα ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε παιδαγωγικό επίπεδο;

Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα σε 3 μέρη, μέσα από το οποίο οι εκπαιδευτικοί γαλλικής γλώσσας θα ανακαλύψουν όλα τα βήματα για την υλοποίηση μίας θεατρικής παράστασης.

– Τεχνικές ερμηνείας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνοθεσίας.

– Προγραμματισμός σχεδίου

– Ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων για την τάξη ξένων γλωσσών

– Δραστηριότητες ενδυνάμωσης

– Δυναμική της ομάδας

Οι επιμορφωτές μας

Adrien Payet

«Συνδυάζω με πολύ πάθος, πολλές ιδιότητες ! Μου αρέσει να επινοώ σχέδια εργασίας και να τα μοιράζομαι με άλλους.

Είμαι εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας, συγγραφέας βιβλίων εκμάθησης γαλλικών. Είμαι συντάκτης του περιοδικού Le français dans le monde και συντάκτης του τμήματος γαλλικής γλώσσας στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Είμαι ηθοποιός και σκηνοθέτης…

Είμαι επίσης επιμορφωτής επιμορφωτών….

Δεν αποχωρίζομαι για πολύ τη βαλίτσα μου! Τα τελευταία 6 χρόνια επισκέπτομαι τακτικά τριάντα περίπου χώρες για να διευθύνω σεμινάρια κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς όπως το θέατρο, την παιδαγωγική σχεδίων εργασίας, τις τεχνικές παρακίνησης και την προετοιμασία των εξετάσεων».

Eric Cénat

«Είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτης, διασκευαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Théâtre de l’Imprévu. Αγαπώ τις λέξεις και υπερασπίζομαι το θέατρο που εστιάζει στο κείμενο, εμπνεόμενος από τη σύγχρονη δραματουργία, τα ιστορικά ντοκουμέντα και την ποίηση. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της μετάδοσης και για αυτό το λόγο επέλεξα να δουλεύω με μαθητές Δημοτικών σχολείων, φοιτητές Πανεπιστημίων, αλλά και με κρατούμενους σε φυλακές. Εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίος, πιστεύω στην Ευρώπη των πολιτισμών και συνεργάζομαι με καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Για το σκοπό αυτό, ίδρυσα το Frankoscény, ένα φεστιβάλ γαλλόφωνου σχολικού θεάτρου για μαθητές Λυκείου στην Τσεχική Δημοκρατία. Απολαμβάνω να ηχογραφώ αναγνώσεις κειμένων (για το Radio France, για μουσεία, podcasts κλπ.) και ανυπομονώ να διερευνήσουμε μαζί την υποβλητική δύναμη της ανθρώπινης φωνής».

Πηνελόπη Σταυρίδου

Η Πηνελόπη Σταυρίδου είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Εμπεριστατωμένων Σπουδών (DEA) στη Διδακτική του Πανεπιστημίου της Rouen, εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας, γαλλόφωνη θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης. Παράλληλα διασκευάζει γαλλόφωνα θεατρικά έργα.

Είναι καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στο Ι. Δημοτικό Σχολείο “ΔΕΛΑΣΑΛ” Θεσσαλονίκης από το 2000 και Συντονίστρια του Τμήματος Γαλλικών Σπουδών του Δημοτικού. Διευθύνει επίσης το Γαλλόφωνο Θεατρικό Όμιλο του Κολεγίου και με τη θεατρική ομάδα του σχολείου συμμετείχε σε γαλλόφωνα φεστιβάλ στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Εγγραφές: https://forms.gle/yCuHCrWGxzgQVaZd9