Φωνές του Ολοκαυτώματος: Simone Veil

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας Simone: Το Ταξίδι του Αιώνα και την επέτειο των 80 χρόνων από τον μαζικό εκτοπισμό των Ελλήνων Εβραίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανέθεσε στην σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου τη δημιουργία μιας ειδικής εγκατάστασης για να αναδείξει ένα μοναδικό ντοκουμέντο: την πολύωρη μαρτυρία της Simone Veil, πρώτης προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπίστριας των δικαιωμάτων της γυναίκας στη Γαλλία.

Με τον ήρεμο και σχεδόν κλινικό της τρόπο, η Simone Veil έδωσε μια συνέντευξη-ντοκουμέντο στο γαλλικό οπτικοακουστικό αρχείο INA. Περιγράφει τη ζωή της ως έφηβη στη Νίκαια, την αρχή του πολέμου, τη σύλληψη και απέλαση της ίδιας και της οικογένειας της, την κόλαση του Άουσβιτς όπου και χάνει τη μητέρα της. Μας διηγείται την απελευθέρωση από τα στρατόπεδα αλλά και την δύσκολη επιστροφή της στη Γαλλία, σε μία νέα «κανονικότητα» ύστερα από τα τραυματικά της βιώματα.

Η συνέντευξη δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022, και παρουσιάζεται πλήρως υποτιτλισμένη στα ελληνικά, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο:

  • 22 με 29 Μαρτίου 2023: 10:00 με 22:00, κάθε μέρα (και Σαββατοκύριακο)
  • 30 Μαρτίου με 29 Απριλίου 2023: Δευτέρα με Παρασκευή 10:00 με 18:00 και Σάββατο 09:30 με 13:30, αργίες κλειστά

Στη Θεσσαλονίκη, εντός του Μουσείου Κινηματογράφου:

  • 23 Μαρτίου με 9 Μαΐου: Δευτέρα & Τρίτη 09.00 – 15.00
    Τετάρτη έως Παρασκευή 09.00 – 19.00

Πληροφορίες:

Εικαστική εγκατάσταση – έρευνα: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής εγκατάστασης: Polyplanity Productions – Βίκυ Στρατάκη & Νίκος Χαραλαμπίδης

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η Polyplanity Productions ευχαριστεί θερμά την Στέλλα Σαλέμ για την παραχώρηση του υλικού έρευνας της εγκατάστασης από το βιβλίο: Τα Χαμένα Παιδιά της Θεσσαλονίκης – Παιδιά σχολικής ηλικίας, Eκδόσεις Επίκεντρο με την συμβολή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Salonika’s lost children (The Salonica and Greece Jewry Heritage Center). Θερμές ευχαριστίες το ΙΝΑ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Θοδωρή Κουτσαύτη, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδος και τον Χάρη Κουντουρό, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος και την Ζανέτ Μπαττίνου, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον Γιάννη Φουρκιώτη και τη Μαρία Πολυβίου και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης