ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΟΝΚΟΥΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το δεύτερο βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας απονέμεται στην Djaili Amadou Amal για το μυθιστόρημά της Les Impatientes (éd. Emmanuelle Collas). Έλαβε 7 ψήφους ενώ δύο ψήφοι ήταν υπέρ της Ανωμαλίας του Ερβέ Λε Τελιέ και δύο υπέρ του έργου Thésée, sa vie nouvelle του Camille de Toledo.

Ποια είναι η συγγραφέας

Η Καμερουνέζα συγγραφέας Djaïli Amadou Amal (1975-) ήταν μία από τις συγγραφείς-εκπλήξεις της χρονιάς για τη Γαλλία. Το μυθιστόρημά της «Les Impatientes» είναι το πρώτο της έργο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία και απέσπασε το Βραβείο Γκονκούρ των Μαθητών Λυκείου της Γαλλίας. Αυτή η διάκριση αποτελεί για την ίδια μία ελπίδα για το μέλλον. Είναι η πρώτη Αφρικανή συγγραφέας που προσεγγίζει τον καταναγκαστικό γάμο, την ενδοοικογενειακή βία και την πολυγαμία μέσω της μοίρας τριών γυναικών οι οποίες ακούνε συνεχώς τη φράση :  Mynual ! (Υπομονή!).  Το 2012 η Djaïli Amadou Amal ίδρυσε τον Σύλλογο ‘’Γυναίκες του Σαχέλ΄΄ που αγωνίζεται για την εκπαίδευση των νέων κοριτσιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, τρεις μοίρες που συνδέονται μεταξύ τους με τραγικό τρόπο. Αυτό το πολυφωνικό μυθιστόρημα περιγράφει τη μοίρα της νεαρής Ramla, που αναγκάζεται να παντρευτεί τον σύζυγο της Safira, ενώ η αδερφή της Hindou, αναγκάζεται να παντρευτεί τον ξάδελφό της. Υπομονή! Αυτή είναι η μοναδική συμβουλή που ακούνε από τους δικούς τους, καθώς είναι αδιανόητο να αντιταχθείς στη θέληση του Αλλάχ. Όπως λέει η παροιμία του λαού Πελ: «Στο τέλος της υπομονής, υπάρχει ο ουρανός. Αλλά ο ουρανός μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση. Πώς αυτές οι τρεις ανυπόμονες γυναίκες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν; Το μυθιστόρημα της Djaili Amadou Amal σπάει τα ταμπού καταγγέλλοντας την κατάσταση των γυναικών στο Sahel και παραδίδει ένα συγκινητικό μυθιστόρημα σχετικά με το παγκόσμιο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Στη φετινή διοργάνωση του «Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας» συμμετείχαν δέκα κριτικές επιτροπές  – που απαρτίζονται από περισσότερους από 100 φοιτητές 10 πανεπιστημίων ποικίλων σχολών – οι οποίες ολοκλήρωσαν την ανάγνωση των τεσσάρων μυθιστορημάτων, έχουν συνομιλήσει διαδικτυακά με τους τέσσερις συγγραφείς και απένειμαν το βραβείο τους την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στις 19:00, μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσία του συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Πιερ Ασουλίν.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν τα παρακάτω πανεπιστήμια και σχολές:

  • ΑΠΘ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
  • Δημοκρίτειο παν. Θράκης (Νομική Σχολή)
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα “Δημιουργική Γραφή” και Μεταπτυχιακό τμήμα “Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας”)
  • ΕΚΠΑ (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
  • Παν. Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
  • Ιόνιο πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Μουσειολογίας)
  • Παν. Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
  • Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Παν. Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων)
  • ΠΑΜΑΚ
  • Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Επίτιμος πρόεδρος της 2ης διοργάνωσης έχει οριστεί ο συγγραφέας και μεταφραστής, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Ευχαριστούμε όλους τους φοιτητές-φοιτήτριες, τους μαθητές Λυκείου και τους καθηγητές τους που τους καθοδήγησαν όλο το χρόνο.

Οφείλουμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ακαδημία Goncourt και πιο συγκεκριμένα στον Πιερ Ασουλίν γιατί όπως έχουμε ήδη αναφέρει στις προηγούμενες συναντήσεις μας, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, πριν από δύο χρόνια, μας έπεισε να διοργανώσουμε το Γκονκούρ της Ελλάδας προκειμένου να ενσωματωθούμε και εμείς στη μεγάλη οικογένεια των ξένων χωρών που διοργανώνουν αυτό το βραβείο.