Ο Μακένζι Ορσέλ νικητής του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας 2023

Το τέταρτο βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας απονεμήθηκε από τους γαλλόφωνους Έλληνες φοιτητές εννέα πανεπιστημίων στον Αϊτινής καταγωγής συγγραφέα, Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του, Une somme humaine.

Εκπρόσωποι εκατό φοιτητών από εννέα ελληνικά πανεπιστήμια συνεδρίασαν την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προκειμένου να επιλέξουν τον φετινό νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας 2023. Νικητής είναι ο Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του « Une somme humaine ».

Στη διάρκεια της χρονιάς, οι Έλληνες γαλλόφωνοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν στα γαλλικά τα τέσσερα μυθιστορήματα που βρέθηκαν στην τελική λίστα της Ακαδημίας Γκονκούρ: Le Mage du Kremlin του Τζουλιάνο ντα Έμπολι (Κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Ο μάγος του Κρεμλίνου» από τις εκδόσεις Κέδρος), Les Presque Sœurs της Κλοέ Κορμάν, Une somme humaine του Μακένζι Ορσέλ και Vivre vite της Μπριζίτ Ζιρό, που κέρδισε το Βραβείο Γκονκούρ 2022. Στη συνέχεια συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συγγραφείς και ανέλυσαν μεταξύ τους το περιεχόμενο των βιβλίων.

«Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. Συνδυάζει την ανάγνωση σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας με τη δυνατότητα της συζήτησης στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης λέσχης ανάγνωσης και φυσικά τη συνάντηση και τον διάλογο με τους συγγραφείς για το έργο τους», τόνισε η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Σανδρίν Μουσέ, η οποία ανακοίνωσε το αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τον εορτασμό της 14ης Ιουλίου.

Οι φοιτητές με τη συνδρομή των καθηγητών τους, συμμετείχαν για άλλη μία χρονιά σε αυτό το εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και φυσικά την Ακαδημία Γκονκούρ στο Παρίσι, με την υποστήριξη της Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).

Σημειώνεται ότι ο Μακένζι Ορσέλ είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, είχε μιλήσει για το βιβλίο του και είχε υπογράψει αντίτυπά του στο σταντ του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετείχαν:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)

Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)

Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Goncourt 

Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Ζιλ και Εντμόντ ντε Γκονκούρ στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Η επιτυχία του βιβλίου είναι στη συνέχεια δεδομένη, όπως και η μετάφρασή του στο εξωτερικό.

Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι βραβεία Γκονκούρ απονέμονται και σε χώρες εκτός Γαλλίας, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία να δημιουργηθεί μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών, η οποία να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που είναι υποψήφια για το γαλλικό βραβείο Γκονκούρ. Αυτά τα εθνικά βραβεία Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε 37 χώρες.

Στην Ελλάδα, ήταν ο Πιερ Ασουλίν, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο βραβείο Γκονκούρ την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ στο Παρίσι .

Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας (Choix Goncourt)

2023

Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο « Une somme humaine »

2022

Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο « La Plus secrète mémoire des hommes » (Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη)

2021

Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, για το βιβλίο « Les Impatientes »

2020

Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του « Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon »

Ραντεβού για το πέμπτο βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας (Choix Goncourt de la Grèce) το προσεχές φθινόπωρο