«Οι λέξεις που μένουν» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault.

Μια βραδιά γύρω από το ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτιδος, Nurith Aviv, “Οι λέξεις που μένουν” στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault.

Η σκηνοθέτιδα Nurith Aviv έχει ήδη γυρίσει δεκατέσσερα ντοκιμαντέρ και έχει διατελέσει επί μακρόν διευθύντρια φωτογραφίας για πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ, έχοντας συνεργαστεί με τους Agnès Varda, Amos Gitaï και Jacques Doillon. Το ζήτημα της γλώσσας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσωπικής και κινηματογραφικής της έρευνας.

Στο ντοκιμαντέρ « Οι λέξεις που μένουν », που κυκλοφόρησε φέτος, έξι άνθρωποι μιλούν για τις αναμνήσεις που έχουν από τις γλώσσες που διαμόρφωσαν την παιδική τους ηλικίας, την  ιουδαιο-ισπανική, η ιουδαιο-αραβική και η ιουδαιο-περσική  και τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να αντηχούν μέσα τους. Αυτές οι γλώσσες είναι διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά όλες έχουν κοινό : το εβραϊκό στοιχείο.

Πριν από την προβολή της ταινίας θα γίνει μια σύντομη εισαγωγή από τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κα Sandrine Mouchet, και από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ. Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσουν ο κ. Jacky Benmayor, τελευταίος ομιλητής της γλώσσας Ladino, και ο κ. Samuel Taboch, μεταφραστής και εικαστικός καλλιτέχνης.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα, Nurith Aviv, και την Άννα Αγγελοπούλου, Ελληνίδα, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ανθρωπολόγο, ψυχαναλύτρια και συγγραφέα, καθηγήτρια λογοτεχνίας στην École des hautes études en sciences sociales του Παρισιού.

*****
Το ντοκιμαντέρ είναι στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους
Στη συζήτηση θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά