Παρουσίαση του βιβλίου «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1915-1961. Η αειφορία των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων»

Την Τετάρτη 10/5 στις 18:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault

Η πολυσχιδής ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτο της Αθήνας από την ίδρυσή του το 1915 έως και το 1961, έτος αποχώρησης του χαρισματικού του διευθυντή, Οκτάβ Μερλιέ και η ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων που σφράγισαν την ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων   την ίδια περίοδο αποτελούν το θέμα του βιβλίου «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών 1915-1961. Η αειφορία των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων» του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Νικόλα Μανιτάκη, το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 10 Μαίου στις 18:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Nouvelle Amicale και τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας πτυχιούχων πανεπιστημίου A.P.L.F. – D.U.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Κωτίδης, η επίκουρη καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα και η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Χριστίνα Χατζηπαντελή ενώ θα συντονίσει η π. Σχολική Σύμβουλος Καθηγητών Γαλλικής και γενική γραμματέας του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Nouvelle Amicale, Χρυσάνθη Ινάχογλου.

Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ασίνη, ο συγγραφέας εξηγεί πώς το γαλλικό ίδρυμα αναδείχτηκε σε σπουδαίο κέντρο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, με χιλιάδες μαθητές και δεκάδες παραρτήματα ενώ εξελίχτηκε παράλληλα σε σημαντικό δίαυλο διάχυσης της γαλλικής πνευματικής και πολιτιστικής παραγωγής στην μέσα από μια σειρά πετυχημένες και μεγάλης απήχησης εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση ομιλιών με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους των γαλλικών γραμμάτων, όπως ο Πολ Ελιάρ, ο Αλμπέρ Καμί και ο Μισέλ Μπιτόρ και εικαστικών εκθέσεων με έργα σύγχρονων Γάλλων δημιουργών, όπως ο Πικάσο, ο Λεζέ κ.α. Μέσα από την εμπνευσμένη καθοδήγηση των γνωστών φιλελλήνων Οκτάβ Μελιέ και Ροζέ Μιλλιέξ,  το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών βρέθηκε στην καρδιά της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της ελληνικής πρωτεύουσας, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς με διανοούμενους και καλλιτέχνες όπως η Έλλη Αλεξίου, ο Γιάννης Γαϊτης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Γιώργος Σεφέρης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Γιάννης Τσαρούχης και πολλοί άλλοι.

Η μελέτη της ιστορίας του γαλλικού ιδρύματος επιτρέπει, ακόμη, να αναδειχθούν θέματα όπως η ευρεία χρήση προπολεμικά της γαλλικής γλώσσας, οι γαλλικές συνήθειες των ελλήνων αστών, ο γλωσσικός και πολιτιστικός ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων, η ανάδυση της γαλλικής πολιτιστικής διπλωματίας, ο «εκδημοκρατισμός» της γαλλομάθειας και η μετάβαση μεταπολεμικά από τη γαλλική στην αγγλοαμερικανική γλωσσική ηγεμονία.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μανιτάκης θα αναφερθεί και στη δημιουργία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το Γαλλικό Σχολείο, που λειτουργούσε στην πόλη ήδη από το 1906, απώλεσε σημαντικό αριθμό των μαθητών του και κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο στην παραδοσιακά γαλλόφωνη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο Νικόλας Μανιτάκης

Ο Νικόλας Μανιτάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales  του Παρισιού. Ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στην ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων, της πολιτιστικής διπλωματίας και των φοιτητικών μεταναστεύσεων.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκριτα ιστορικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά. Έχει συνδιοργανώσει διεθνείς ημερίδες και συνέδρια σε συνεργασία με ξένους και ελληνικούς επιστημονικούς θεσμούς, όπως το C.N.R.S. (Γαλλία), η Ecole Française d’Athènes, η Ecole Normale Supérieure, το Πανεπιστήμιο της Tours, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ.ά. Έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους στα γαλλικά και στα ελληνικά στο πεδίο της ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορίας.