Προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προτείνει προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων και εργαστήρια για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών της πρόσφατης παραγωγής του γαλλόφωνου κινηματογράφου με στόχο αφενός να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στην Έβδομη Τέχνη αλλά και να τους δοθεί η ευκαιρία να εξασκήσουν τα γαλλικά τους έξω από τη σχολική αίθουσα. 

Οι προβολές είναι δωρεάν ενώ θα ακολουθεί και εκπαιδευτικό εργαστήριο.

Μέγιστος αριθμός 30 μαθητών ανά προβολή.

Οι ημέρες προβολών είναι : 29/11, 6/12, 13/12 και 20/12 με δύο προβολές καθημερινά :

08 :45-10 :30

10 :45-12 :30

Απαιτείται προεγγραφή: https://forms.gle/f6ufSAR1PbtkwK4w9 

 

Περιγραφές ταινιών: 

29/11

Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary

Η 12χρονη Μάρθα Τζέιν και η οικογένειά της κατευθύνονται προς τη Δύση με μια άμαξα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Επειδή ο πατέρας της Μάρθα Τζέιν τραυματίζεται σε ένα σοβαρό ατύχημα, εκείνη αναλαμβάνει την ευθύνη των αδελφών της και μαθαίνει να οδηγεί την οικογενειακή άμαξα. Ποτέ δεν έχει νιώσει τόσο ελεύθερη. Έξυπνη και τολμηρή, η Μάρθα Τζέιν επιλέγει να φορέσει παντελόνι και να ντυθεί σαν αγόρι για πρακτικούς λόγους , πράγμα που θα θορυβήσει την τοπική κοινότητα. Όταν ο αρχηγός του καραβανιού την κατηγορεί άδικα για κλοπή, το σκάει για να βρει αποδείξεις για την αθωότητά της…

Στην Άγρια φύση ανακαλύπτει τον εαυτό της και έναν κόσμο που τη διαμορφώνει και επιβεβαιώνει τη μοναδική της προσωπικότητα, αποκαλύπτοντας τη μυθική και ελαφρώς μυστηριώδη Calamity Jane.

 

6/12

Le Pharaon, le Sauvage et la Princesse

Τρεις ιστορίες, τρεις εποχές, τρεις κόσμοι: ένα έπος από την αρχαία Αίγυπτο, ένας μεσαιωνικός θρύλος από την Οβέρνη, μια ιστορία φαντασίας του 18ου αιώνα με οθωμανικά κοστούμια και τουρκικά παλάτια μας παρασύρουν σε αντιφατικά όνειρα, όπου κατοικούν υπέροχοι θεοί, επαναστατημένοι τύραννοι, χαρούμενοι εκδικητές, πρίγκιπες και πριγκίπισσες που κάνουν ό,τι θέλουν μέσα σε μια έκρηξη χρωμάτων.

 

Απαγορεύονται τα σκυλιά και οι Ιταλοί

Αρχές του 20ού αιώνα, στη Bόρεια Ιταλία, στην Ughettera, τη γενέτειρα της οικογένειας Ughetto. Η ζωή σ’ αυτή την περιοχή έχει γίνει πολύ δύσκολη, οι Ughetto ονειρεύονται να κάνουν μια νέα αρχή στο εξωτερικό. Λέγεται ότι ο Luigi Ughetto διέσχισε τις Άλπεις και ξεκίνησε μια νέα ζωή στη Γαλλία, αλλάζοντας για πάντα τη μοίρα της αγαπημένης του οικογένειας. Ο εγγονός του αφηγείται την ιστορία τους.

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για ταινία μεγάλου μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινουμένων Σχεδίων Annecy 2022 (Festival international du film d’animation d’Annecy 2022)

Bραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2022: Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων

 

Louise en hiver

Στο τέλος του καλοκαιριού, η Λουίζ βλέπει το τελευταίο τρένο της σεζόν να απομακρύνεται, από τη μικρή παραθαλάσσια αποβάθρα του Biligen, χωρίς εκείνη. Η πόλη ερημώνει. Ο καιρός χειροτερεύει και οι μεγάλες παλίρροιες κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα και τα μέσα επικοινωνίας. Η Λουίζ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στο χειμώνα. Όμως εκείνη, ατρόμητη, αντιμετωπίζει την εγκατάλειψή της σαν ένα στοίχημα. Θα δαμάσει τα φυσικά στοιχεία και τη μοναξιά. Μέχρι που αποκαλύπτεται μια εξήγηση και όλα επιστρέφουν στην κανονικότητα.