Σκυταλοδρομία μαθητών εν όψει Ολυμπιακών του Παρισιού

Μαθητές γαλλικών σχολείων από όλη την Ευρώπη συμμετέχουν σε μία ιδιότυπη σκυταλοδρομία που ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει έως το Παρίσι. Πρώτος σταθμός η Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Σχολείο.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, περισσότεροι από 300 μαθητές από δώδεκα Γαλλικά σχολεία της Ευρώπης συμμετέχουν σε μία ιδιότυπη σκυταλοδρομία με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό το Παρίσι. Ομάδες μαθητών από γαλλικά σχολεία θα μετακινούνται από την πόλη τους με όποιο μέσο επιθυμούν –εκτός του αεροπλάνου- μεταφέροντας τη σημαία της «Γενιάς 2024», παραδίδοντας την σε συμμαθητές τους στην επόμενη πόλη. Συνολικά η σημαία θα διανύσει 4.000 χιλιόμετρα: από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Σοφία, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη, την Πράγα, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τέλος το Παρίσι. Η σκυταλοδρομία ξεκινά στις 14 Μαρτίου με πρώτο σταθμό την Αθήνα και θα φτάσει στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου 2024.

Η πρώτη ανταλλαγή της σημαίας θα γίνει στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελληνογαλλικής Σχόλης «Ευγένιος Ντελακρουά» που θα συνοδεύονται από εκπροσώπους του Γαλλικού Σχολείου «Πιέρ Λοτι» της Κωνσταντινούπολης και τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια οι μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν την ολυμπιακή τους πορεία προς τη Σοφία της Βουλγαρίας, όπου θα παραδώσουν τη σημαία στους μαθητές του γαλλικού σχολείου «Βίκτωρ Ουγκό» την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Πριν την τελετή ανταλλαγή της σημαίας, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο κτίριο της Λεωφόρου Στρατού και ακολούθως θα κάνουν κοινές αθλητικές δραστηριότητες εμπνευσμένες από τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, το οποίο παραχωρήθηκε ευγενικά από την επιτροπή εποπτείας του για τη συγκεκριμένη δράση.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας «Γενιά 2024» και υλοποιείται από τον Σύνδεσμο για τη  Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (AEFE).