Συνάντηση με τον συγγραφέα Μακένζι Ορσέλ

Στο πλαίσιο του τέταρτου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος

Συνάντηση και συζήτηση με τον συγγραφέα Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του Une somme humaine, θα έχουν οι φοιτητές και οι καθηγητές που συμμετέχουν στο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος τη Δευτέρα  27 Μαρτίου στις 19:00 μέσω τηλεδιάσκεψης. Το μυθιστόρημα είναι ένα από τα τέσσερα που βρέθηκαν στην τελική λίστα της Ακαδημίας Γκονκούρ το 2022.

Στο βιβλίο του ποιητή και μυθιστοριογράφου από την Αϊτή, η ηρωίδα μας μιλά από τον τάφο. Είναι  η φωνή μια γυναίκας αλλά και όλων των γυναικών ταυτόχρονα. Μέσα από σημειωματάρια κλεμμένα από τον χρόνο και τον θάνατο, μας μιλάει για μια κλεμμένη παιδική ηλικία, μια διχασμένη εφηβεία, μια διαλυμένη ζωή και μοίρα.

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα επαρχιακό χωριό όπου βασιλεύουν οι φήμες και οι συκοφαντίες, παραμελημένη από τους γονείς της, ιδίως από τη μητέρα της που προτιμά τα τριαντάφυλλα στον κήπο της, βρίσκει με δυσκολία παρηγοριά στην γιαγιά της. Δραπετεύει στο Παρίσι με την ελπίδα να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Εκεί σπουδάζει λογοτεχνία στη Σορβόννη, ερωτεύεται έναν άντρα που είχε διαφύγει από τον πόλεμο στο Μάλι, γνωρίζει τον κόσμο της εργασίας, πριν τελικά υποστεί τη δοκιμασία της εγκατάλειψης και βυθιστεί σε μια μη αναστρέψιμη περιπλάνηση.

Αυτό είναι το δεύτερο από τα τέσσερα μυθιστορήματα που θα διαβάσουν οι περισσότεροι από 100 γαλλόφωνοι φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο Τέταρτο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος, μία διοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ με την υποστήριξη της Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).

Αφού ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους, οι φοιτητές ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος που μπορεί να ταυτίζεται ή και να διαφέρει από τον νικητή του βραβείου στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι ο Μακένζι Ορσέλ θα βρεθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το βιβλίο του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Η συνάντηση, που θα γίνει μέσω zoom, θα είναι στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε live-streaming στο σύνδεσμο και είναι ανοιχτή στο κοινό:

https://us06web.zoom.us/j/84466324809?pwd=VVZpZHJFYmpRM1RKcWRxc29ZOHJpUT09