15.500 μαθητές συμμετείχαν στην τρίτη Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα

15.500 μαθητές συμμετείχαν στην τρίτη Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα

Γνώρισαν δέκα αθλητές και αθλήτριες από τη Γαλλία και την Ελλάδα

Με τη συμμετοχή 15.500 μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας αλλά και από την Ακαδημία του Παρισιού, ολοκληρώθηκε η τρίτη Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα, μία δράση που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας – ΕΘΝ.Ο.Α

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν Γάλλους και Έλληνες πρωταθλητές και να τους θέσουν απευθείας ερωτήσεις σχετικά με τον αθλητισμό, τις εμπειρίες, τις επιτυχίες αλλά και τις απογοητεύσεις τους.

Η πρωταθλήτρια του άλματος εις τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου μοιράστηκε τη φεμινιστική της οπτική και αποκάλυψε ότι το μυστικό της επιτυχίας της είναι η αγάπη.

Ο David Smétanine, παραολυμπιακός αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια στην ιστορία της κολύμβησης, συγκίνησε και ενθάρρυνε με την προσωπική του ιστορία.

Ο χρυσός και αργυρός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής στο αγώνισμα των κρίκων, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε άσκηση στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος επισήμανε ότι το μυστικό είναι η υπομονή.

Η Laura Georges, αθλήτρια με διεθνή ποδοσφαιρική καριέρα και νυν Γενική Γραμματέας της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μην ξεχνάμε ποιοι ήμαστε.

Ο Sylvain Paillette, πολυνίκης πρωταθλητής κολύμβησης, στίβου και πόλο και  νυν αρμόδιος για θέματα αθλητισμού ΑμεΑ (Handisports)  και η Ysaora Thibus, πρωταθλήτρια ξιφασκίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας στο Κάιρο το 2022 και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών τόνισαν ότι οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Μοιράστηκαν τον τρόπο με τον οποίο έμαθαν να μετατρέπουν τις ήττες σε θετικές εμπειρίες, να ανακάμπτουν και να ξεπερνούν τις δύσκολες καταστάσεις.

Οι μικροί στόχοι είναι συχνά προτιμότεροι γιατί μας επιτρέπουν να προοδεύουμε.

«Κορίτσια, πιστέψτε στον εαυτό σας! Οι γυναίκες πρέπει να βρεθούν στο προσκήνιο» ήταν το μήνυμα της Ysaora Thibus.

Ο Δημήτρης Μούγιος, αργυρός Ολυμπιονίκης και χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στην κωπηλασία, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την τεχνική ενός εκ των πιο δύσκολων αθλημάτων, όσο και με τις πτυχές της ζωής ενός πρωταθλητή.

Μοιράστηκε με τους μαθητές τη σημασία της υπέρβασης και της βελτίωσης που μπορεί να επιτευχθεί τηρώντας τους κανόνες, θέτοντας μικρότερους στόχους, κάνοντας έτσι μια σωστή αυτοκριτική.

Η 20χρονη πρωταθλήτρια της αγωνιστικής αναρρίχησης, Αθανασία Λιούμη, μίλησε αυτό το νέο Ολυμπιακό άθλημα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Στο άθλημά της η υπομονή και η επιμονή αποτελούν απαραίτητα συστατικά. Η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, η αυτοσυγκέντρωση και η οριοθέτηση ξεκάθαρων στόχων είναι τα συστατικά της επιτυχίας της.

«Αυτοσυγκέντρωση, αφοσίωση, οργανωτικότητα» συμβουλεύει ο Θανάσης Γκαβέλας προσθέτοντας ότι «όλα είναι εφικτά». Έχοντας υπάρξει ο ίδιος θύμα διακρίσεων στα σχολικά του χρόνια, ενθαρρύνει τους νέους να «βοηθούν τους συνανθρώπους τους».

Ο Angelo Tsagarakis συνομίλησε με τους μαθητές στα γαλλικά και στα ελληνικά και τους προέτρεψε να μην εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια, να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και να διατηρούν ζωντανή τη φλόγα μέσα τους.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς, σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες για τις εξαιρετικές ερωτήσεις, που δε δίστασαν να κάνουν σε άψογα γαλλικά! Σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των συναντήσεων που έδωσαν την ευκαιρία να ακουστούν σημαντικά μηνύματα με περίσσιο πάθος και ενθουσιασμό.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Arnaud Richard, που μας τίμησε με την παρουσία του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη γενναιόδωρη συμμετοχή, τη συνεργασία και υποστήριξη της Γαλλικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Τέλος συγχαρητήρια στην ομάδα των Ινστιτούτων, Ysabelle Mabire, Χρύσα Βουλγαράκη, Δανάη Ιωακειμίδη αλλά και την Ντενίζ Παναγοπούλου για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ραντεβού του χρόνου για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.