«Άκουσα τον Θεό να κλαίει»

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 19/9

Το ντοκιμαντέρ  με τίτλο «Άκουσα τον Θεό να κλαίει», σε σκηνοθεσία της Ελπίδας Σκούφαλου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της σκηνοθέτιδας και διακεκριμένων Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 86 λεπτών κυκλοφόρησε το 2012 και έχει ως θέμα τις θρηνητικές τελετές σε τρεις περιοχές. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε Ελλάδα, Αλβανία και Συρία στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Οι τελετές αυτές, αν και φαινομενικά ασύμβατες, τις συνδέει η επιθυμία για υπέρβαση και μεταμόρφωση του συμμετέχοντα στον θρήνο δια μέσου της ενσώματης παράδοσής του στην εκστατική μουσική.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της σκηνοθέτιδας, της ανθρωπολόγου και διευθύντριας του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Αλληλεγγύης, Κοινωνιών και Εδαφών (LISST) του τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης 2, Γκαλιά Βαλτσίνοβα, και  του καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Λυόν 2, ειδικού στα Βαλκάνια, Ολιβιέ Ζιβρ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του εργαστηρίου Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Θα συμμετάσχουν επίσης o ανθρωπολόγος, διευθυντής έρευνας στο CNRS και διευθυντής σύγχρονων σπουδών στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, Ζιλ ντε Ραπέρ, η ιστορικός και διευθύντρια έρευνας στο CNRS, μέλος του Κέντρου τουρκικών, οθωμανικών βαλκανικών και κεντροασιατικών σπουδών (CETOBaC), Κατρίν Ορέλ και ο καθηγητής κοινωνικής γεωγραφίας και γεωπολιτικής του πανεπιστημίου της Εξ-Μαρσειγ.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Θερινού Σχολείου «Θρησκεία και Πολιτική. Ανάμεσα στο res publica και τις ιδιωτικές πρακτικές» (Religion and Politics. Between res publica and private practices), το οποίο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Γαλλική Σχολή Ρώμης, το CETOBaC, το Πανεπιστήμιο της Εξ-Μαρσέιγ, το Πανεπιστήμιο της Τεργεστης κ.α.