Ανανέωση της σύμβασης εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Μακεδονίας -Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής

Σε ανανέωση της σύμβασης εκπαιδευτικής συνεργασίας τους προχώρησαν η ακαδημαϊκή Περιφέρεια της Προβηγκίας, Άλπεων και Κυανής Ακτής και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Τη σύμβαση υπέγραψαν  ο κ. Christophe Gargot, διευθυντής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Συνεργασίας της Ακαδημαϊκής Περιφέρειας Προβηγκίας, Άλπεων, Κυανής Ακτής και ο κ. Θωμάς Μπαχαράκης, αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανανέωση έγινε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, παρουσία της Γενικής Προξένου και διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Sandrine Mouchet, του συμβούλου συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, Nicolas Eybalin, της ακολούθου εκπαιδευτικής συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Marion Raimbault και της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου για τη γαλλική γλώσσα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Αγγελικής Κοφίδου.

H κα Mouchet χαιρέτησε την αύξηση που παρατηρείται στην επιλογή των γαλλικών ως δεύτερης γλώσσας στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια και η οποία ενισχύεται από την εξαιρετική σχέση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία και την πολύ καλή συνεργασία που έχει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους για αυτή την εξαίρετη συνεργασία όπως επίσης και τη συνεργάτιδά της, υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας, Δανάη Ιωακειμίδηκαι το σύνολο των διδασκόντων και διευθυντών σχολείων που κάνουν καθημερινά μία αξιοσημείωτη δουλειά.

Από την πλευρά του ο κ. Eybalin υπενθύμισε ότι τόσο η Πρεσβεία της Γαλλίας όσο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχουν θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και της εκπαιδευτικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωση των καθηγητών και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού

Ο κ. Θωμάς Μπαχαράκης επισήμανε πως πρόκειται για μια σημαντική μέρα για το εκπαιδευτικό έργο καθώς ο σημερινός μαθητής είναι ο πολίτης του αύριο και του κόσμου. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει εξάλλου τη μακρά παράδοση συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης που έχουν η Ελλάδα και η Γαλλία.

Τέλος, ο κ. Christophe Gargot, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην εκπαίδευση και σημείωσε τη σταθερή ανάγκη να αυξηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και στις δύο περιοχές σε επίπεδο γλωσσικό, πολιτισμικό, περιβαλλοντικό, αθλητικό, καλλιτεχνικό κλπ.

Σκοπός της σύμβασης συνεργασίας είναι η συνέχιση και η διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς, με την προώθηση της διδασκαλίας της γλώσσας και του πολιτισμού της χώρας εταίρου, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, τη συμμετοχή από κοινού σε εκπαιδευτικά  προγράμματα και την υποστήριξη δράσεων κυρίως σε γλωσσικά και πολιτιστικά πεδία. Ενθαρρύνει συνέργειες, αδελφοποιήσεις και την κινητικότητα εκπαιδευτικών και  μαθητών, αλλά και των στελεχών της γενικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, γεγονός που θα διευκολύνει και την επαφή με τις επιχειρήσεις βοηθώντας έτσι στην ενσωμάτωση των νέων στον κόσμο της εργασίας.