Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου σε διοργάνωσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 35 χρόνων από την ίδρυσή της, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες»,  στις 25 και 26 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις του Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους (συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικούς, μεταφραστές, επιστήμονες) σύγχρονούς του αλλά και παλαιότερους, και να εξεταστούν οι δεσμοί του και οι συνάφειες με αυτούς. 

Παρουσιάζονται οι πνευματικές συγγένειες του Καζαντζάκη με τους: 

Henri Bergson, Albert Schweitzer, Baruch Spinoza, Friedrich Nietzsche, Dante Alighieri, Niccolò Machiavelli, William Shakespeare, Albert Camus, Juan Ramon Jimenez, Miguel de Unamuno, Jacinto Benavente, Federico García Lorca, Jean Herbert, Panaït Istrati, Nikolai Klyuev, Marie Bonaparte, Lu Xun, Akita Ujuka, Abbé Mugnier, Banine, Bohuslav Martinu, Jorge Zalamea, Kimon Friar, Luigi Pirandello, William Yeats, Langston Hughes, Charles Darwin, Sigmund Freud, Wilhelm Stekel, Rosa Chacel, Máximo José Kahn και Isaac Saporta. 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί υβριδικά. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω Youtube στο κανάλι της ΔΕΦΝΚ ΕΛΛΑΔΑ.

Website: http://amis-kazantzaki.gr Fb: http://www.facebook.com/amis.kazantzaki.gr

Θα χορηγηθούν πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν το συνέδριο με φυσική παρουσία.

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του Προέδρου της και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη. Κύριος σκοπός της είναι η προώθηση –με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες– του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Η ΔΕΦΝΚ εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση Le Regard crétois/Η Κρητική Ματιά, η οποία περιέχει άρθρα και μελετήματα, ανέκδοτα κείμενα του συγγραφέα σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά), βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές. Εκδίδει επίσης το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Synthesis σε οκτώ γλώσσες. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης αλλά και την υποστήριξη της Νίκης Σταύρου, πνευματικής δικαιούχου του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Διόπτρα και του Περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ.

Βρείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.