Διοργάνωση του 3ου Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας

Η εναρκτήρια τελετή της Διοργάνωσης του 3ου Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, δια ζώσης, στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2019, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την Ακαδημία Γκονκούρ, διοργανώνει το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης γαλλόφωνης λογοτεχνίας και την εξοικείωση των φοιτητών με τα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία.

Σε αυτήν την εναρκτήρια τελετή, υποδεχθήκαμε τους:

Πιέρ Ασουλίν, δημοσιογράφο, μυθιστοριογράφο, βιογράφο, μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στις προηγούμενες συναντήσεις μας, πριν από δυο χρόνια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, μας πρότεινε να διοργανώσουμε το Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας έτσι ώστε να γίνουμε μέλη της μεγάλης οικογένειας των ξένων χωρών που διοργανώνουν αυτό το διακεκριμένο βραβείο.

Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, νικήτρια του 2ου Βραβείου Γκονκούρ της Ελλάδας για το μυθιστόρημά της Les Impatientes, παρουσία της εκδότριάς της Emmanuelle Collas.

Νικολά Εμπαλάν, Σύμβουλο συνεργασίας και πολιτιστικής δράσης και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Σαντρίν Μουσέ, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ορισμένοι φοιτητές και καθηγητές, οι οποίοι ανήκουν πλέον σε αυτήν την μεγάλη ομάδα του Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, κι ενεπλάκησαν σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι, ήταν παρούσες και παρόντες για να γνωρίσουν τους καλεσμένους μας και να μοιραστούν της εμπειρία τους μαζί τους.

Το τελευταίο Βραβείο Γκονκούρ που ανακοινώθηκε στο Παρίσι, στις 3 Νοεμβρίου 2021, απονεμήθηκε στον Mohamed Mbougar Sarr για το έργο του La plus secrète mémoire des hommes.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ / Η ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ…

Στο μεταξύ, περίπου εκατό φοιτητές/φοιτήτριες από διάφορα πανεπιστήμια και τμήματα, θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να συνομιλήσουν με τους 4 συγγραφείς, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα τη συγγραφική τους δουλειά. Πρόκειται για τους:

 • Christine Angot pour Le Voyage dans l’Est
 • Louis-Philippe Dalembert pour Milwaukee Blues
 • Mohamed Mbougar Sarr pour La Plus secrète mémoire des hommes
 • Sorj Chalandon pour Enfant de salaud

Οι γαλλόφωνες κριτικές επιτροπές Ελλήνων φοιτητών/ριών προέρχονται από τα παρακάτω πανεπιστήμια:

 • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
 • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Νομική Σχολή)
 • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό τμήμα «Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας» και Μεταπτυχιακό τμήμα «Δημιουργική Γραφή»)
 • Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας)
 • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήματα: Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τεχνολόγων Γεωπόνων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας)
 • Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας),
 • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών),
 • Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (τμήμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Επίτιμος Πρόεδρος της 3ης διοργάνωσης θα είναι ο Ανδρέας Στάϊκος, άνθρωπος των γραμμάτων και μεταφραστής.

KΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 2022! Βραβείο φοιτητών κριτικών επιτροπών του Βραβείου Γκονκούρ

Τι ακριβώς είναι το βραβείο για το οποίο οι φοιτητές μας θα έχουν το προνόμιο να συναγωνιστούν φέτος;

Κάθε συμμετέχων (έως 27 ετών) θα πρέπει να συντάξει ένα κείμενο, το πολύ 3000 χαρακτήρων, μαζί με τα διαστήματα, σχετικά με το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ της χώρας του και μια επιτροπή που θα ορίσει το Γαλλικό Ινστιτούτο θα τα αποστείλει στην Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία, μετά το πέρας της επιλογής, θα ανακοινώσει τα ονόματα των νικητών και νικητριών.

Ο στόχος; Να αναδειχθούν όχι μόνο οι αναγνωστικές ικανότητες των νεαρών μελών της κριτικής επιτροπής αλλά και η ευχέρειά τους στη σύνταξη μιας λογοτεχνικής κριτικής, όπως αυτή που σχετίζεται με το λογοτεχνικό έργο που θα έχουν αναδείξει στη χώρα τους.

Το έπαθλό τους; Θα είναι προσκεκλημένοι στο Παρίσι, στις 3 Νοεμβρίου 2022, για την ανακήρυξη του Βραβείου Γκονκούρ.

Ανυπομονούμε…