ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ H Ψυχανάλυση σε διάλογο με τα μαθηματικά και τη θεολογία

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει στην αίθουσα Αλλατίνη – Dassault, την Τετάρτη 27  Νοεμβρίου 2019, μια πολύ σημαντική επιστημονική εκδήλωση για την Ψυχανάλυση, τα μαθηματικά και τη θεολογία.

Η Ψυχανάλυση σκοπεύει στην ανάλυση του υποκειμένου, υποδεικνύοντας ότι πολλές ενέργειες του καθορίζονται από το υποσυνείδητο.

Οι Freud και Lacan υπέδειξαν ότι το υποσυνείδητο έχει δομή παραπέμποντας στα μαθηματικά και τη θεολογία. Η σχέση Ψυχανάλυση – μαθηματικά – θεολογία θα διερευνηθεί σε μία ανοιχτή συζήτηση με τους Αργύρη Νικολαΐδη (τ. καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και René Heyer (καθηγητή Θεολογίας, Πανεπιστήμιο Στρασβούργου).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

19.30: Χαιρετισμός

Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Philippe Ray

19.45 – 21.00 Εισηγήσεις

Αργύρης Νικολαΐδης, τ. καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Α.Π.Θ.

΄΄Τα Μαθηματικά μπορούν να σώσουν την Ψυχανάλυση;΄΄

René Heyer, καθηγητής Θεολογίας, Παν. Στρασβούργου

 ΄΄Θεολογία και Ψυχανάλυση: μια τριαδική λογική; ΄΄

Συζήτηση:

H Ψυχανάλυση σε διάλογο με τα μαθηματικά και τη θεολογία

 Συντονισμός:Κωνσταντίνος Μποζίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ

Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών

  • Ο Αργύρης Νικολαϊδης έλαβε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Collège de France, Orsay και την École Polytechnique, στο Παρίσι. Από τον Οκτώβριο του 1980 διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Του απενεμήθη το Εμπειρίκειο Βραβείο Φυσικών Επιστημών (1988) και το Fulbright scholar το 1995.
  • Ο René Heyer είναι ομότιμος Καθηγητής της Ηθικής και της ηθικής Θεολογίας, ειδικός των σχέσεων θεολογίας και ανθρωπιστικών επιστημών και επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής Καθολικής Θεολογίας του Παν. του Στρασβούργου

Είσοδος ελεύθερη

Θα υπάρχει απευθείας μετάφραση

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές.