07.02.2019 19:00 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «Τι έχει απομείνει από την Άραβική Άνοιξη;»
07.02.2019 19:00 | Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης" - Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Συντονισμός: Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος
Με τις μη αναμενόμενες εξεγέρσεις της, η Αραβική Άνοιξη του 2011 έπληξε τα απολυταρχικά καθεστώτα χωρών του αραβικού κόσμου που έως τότε έμοιαζαν ακλόνητα. Οκτώ χρόνια αργότερα, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Αναμφίβολα, οι αραβικές κοινωνίες κλονίστηκαν, αλλά τα νέα πολιτικά καθεστώτα που προέκυψαν σπανίως κατόρθωσαν να εκπληρώσουν τις επιδιώξεις των επαναστατών για ενισχυμένη εκπροσώπηση του λαού ή, ακόμη, και για δημοκρατία. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι εκτός, ίσως, από την Τυνησία και το Μαρόκο, τα προγενέστερα αυταρχικά καθεστώτα γενικά διατηρήθηκαν (Μπαχρέιν, Αλγερία, Συρία …) ή ακόμη και αποκαταστάθηκαν μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα μετάβασης (Αίγυπτος …). Το φαινόμενο, συχνά, οδήγησε σε εμφυλίους πολέμους (Συρία, Λιβύη, Υεμένη ..) που απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής και αλλάζουν τη στρατηγική ισορροπία, κυρίως, λόγω της ανάμειξης των μεγάλων παραδοσιακών δρώντων (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ισραήλ …).
Βιογραφικά των ομιλητών:
Ο Jean Marcou είναι σήμερα καθηγητής στο Sciences Po της Γκρενόμπλ (Γαλλία), διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και υπεύθυνος του μεταπτυχιαού προγράμματος “Ενσωμάτωση και Αλλαγές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή”. Τα βασικά του πεδία διδασκαλίας και έρευνας αφορούν την τουρκική πολιτική ζωή (Συντάγματα, εκλογές και πολιτικά κόμματα …), τις πολιτικές μεταβάσεις στη νότια Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξέλιξη των πολιτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή (όπως φαίνεται κυρίως από την τουρκική εξωτερική πολιτική). Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Γαλλικού Τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου (Αίγυπτος), μεταξύ 2000 και 2006.
O Σπυρίδων Λίτσας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Θεωρίας στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Στρατού και επισκέπτης Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Grenoble. Είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Durham, UK και υπότροφος του προγράμματος Study of the US Institutes of Scholars / US Foreign Policy του Βureau of Educational and Cultural Affairs του US Department of State για το 2015. Μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους έχουν κυκλοφορήσει στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές | Είσοδος ελεύθερη | Ταυτόχρονη μετάφραση