Ελληνογαλλικοί διάλογοι: Γεωστρατηγικά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο
Εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης | Δευτέρα 13 Μαΐου στις 19:00
Τα “Γεωστρατηγικά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο” είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) της Γκρενόμπλ, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault.
Τρεις ειδικοί, δύο Έλληνες και ένας Γάλλος, θα μιλήσουν για τα σημαντικά, διαχρονικά και πάντα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Σπυρίδων Λίτσας, ο καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) της Γκρενόμπλ, κ. Jean Marcou και ο ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Παπαστάθης ενώ τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σοφία Παπαδοπούλου.
Οι πολιτικές εξελίξεις και οι συμμαχίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, το Παλαιστινιακό ως κυρίαρχο ζήτημα στην διαμόρφωση σχέσεων και ισορροπιών, η επανεμφάνιση ισλαμικών ριζοσπαστικών οργανώσεων, η Τουρκία και η διεκδίκηση του ρόλου της ισχυρής περιφερειακής δύναμης, η στάση της Ευρώπης αλλά και οι ελληνογαλλικές σχέσεις με φόντο την περιοχή είναι κάποια από τα θέματα τα οποία θα αναπτύξουν οι ομιλητές
στο πλαίσιο ενός ελληνογαλλικού διαλόγου.
Ελεύθερη είσοδος | Ταυτόχρονη μετάφραση
Οι ομιλητές
O Σπυρίδων Λίτσας είναι Καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και Επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών (Science Po) της Grenoble στη Γαλλία. Έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική ως Eπισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Durham (Βρετανία), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Ευελπίδων και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ο Jean Marcou είναι καθηγητής στο Sciences Po Grenoble, αφού προηγουμένως ήταν ειδικός επιστήμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη, όπου διηύθυνε, από το 2006 έως το 2010, το Παρατηρητήριο της Τουρκικής Πολιτικής Ζωής, και όπου παραμένει συνεργαζόμενος ερευνητής.
Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Γαλλόφωνου Τμήματος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου (Αίγυπτος), μεταξύ 2000 και 2006, και συντονιστής του Γαλλόφωνου Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, από το 1988 έως το 1992.
Σήμερα είναι διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο IEP Grenoble και επίσης διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ολοκλήρωση και μεταλλάξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» στο Sciences Po Grenoble. Οι κύριοι τομείς της διδασκαλίας και της έρευνάς του αφορούν τις τουρκικές και αιγυπτιακές πολιτικές εξελίξεις, τις πολιτικές μεταβάσεις στη Νότια Ευρώπη (στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα), την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξέλιξη των πολιτικών ισορροπιών στη Μέση Ανατολή. Είναι κάτοχος της έδρας Μεσογείου-Μέσης Ανατολής στο Sciences Po Grenoble.
Ο Κωνσταντίνος Παπαστάθης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει σπουδάσει θεολογία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο ΑΠΘ και το K.U. Leuven. Έχει εργαστεί ως ερευνητής υπότροφος στο Hebrew University of Jerusalem (2011-13), και στο Université du Luxembourg (2013-2018). Η σχέση πολιτικής και θρησκείας, η εκκλησιαστική ιστορία, και οι Μεσανατολικές σπουδές αποτελούν τα βασικά επιστημονικά του ενδιαφέροντα.