Το βιβλίο της «Étapes et Histoire de la civilisation française-Du Moyen-Âge à nos jours» παρουσιάζει η καθηγήτρια, Τριανταφυλλιά Καδόγλου την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 19.00 στην Αίθουσα Νεχάμα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα, ένα πόνημα που προέκυψε ως αποτέλεσμα της διδασκαλίας του αντίστοιχου μαθήματος στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εκδόθηκε το 2022 από τις εκδόσεις L’Harmattan.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται ένας απολογισμός των ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών και λογοτεχνικών γεγονότων της ιστορίας της Γαλλίας και του γαλλικού πολιτισμού στο σύνολό του. Από τη μεσαιωνική φεουδαρχία στη βασιλεία, από τη Γαλλική Επανάσταση στη Δημοκρατία, από τον Ναπολέοντα στην Παλινόρθωση και πίσω στη σύγχρονη Γαλλική Δημοκρατία, επιχειρεί να παράσχει μια επισκόπηση αυτών των ιστορικών και πολιτικών αλλαγών και να βοηθήσει τους αναγνώστες να διεισδύσουν στην ουσία του γαλλικού πνεύματος.
Την παρουσίαση θα συντονίσει ο τέως καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Καμαρούδης.
Το περιεχόμενο του βιβλίου θα σχολιάσουν σε βίντεο που θα προβληθεί:
Η κα Μαρία Μενεγάκη, Ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο κ. M. Moussa SAGNA, λέκτορας στο Τμήμα Σύγχρονης Λογοτεχνίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου συγκριτικής γαλλόφωνης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Cheikh-Anta-Diop (UCAD) στο Ντακάρ.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΑΠΘ, Ελισάβετ Γκέκα και η απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γεωργία Καλιάλη.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Τριανταφυλλιά Καδόγλου σπούδασε και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές τις σπουδές στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Δίδαξε γαλλική λογοτεχνία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης/ Université Paris IIΙ- Sorbonne Nouvelle. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη γαλλική λογοτεχνία, την πολιτισμική κριτική και τη θεωρία της λογοτεχνίας, τις φεμινιστικές σπουδές και σπουδές φύλου, τη διεπιστημονική προσέγγιση της Ιστορίας και του Γαλλικού Πολιτισμού στα πλαίσια του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Σήμερα, διδάσκει Ιστορία, γαλλική λογοτεχνία και πολιτισμό στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.