Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2023: Δωμάτιο αξιοπερίεργων εκθεμάτων

H Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν και φέτος, σε συνεργασία με τις πρεσβείες γαλλόφωνων χωρών στην Ελλάδα, τον εθνικό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας που απευθύνεται σε μαθητές γαλλικής γλώσσας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα σχολεία και ειδικότερα οι καθηγητές, είναι ιδιαίτερα δεμένοι με τον θεσμό αυτό που συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τους γαλλόφωνους πολιτισμούς και τη γαλλική γλώσσα. Το 2022, πάνω από 6000 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό και πάνω από 1000 από αυτούς βραβεύτηκαν για την ποιότητα της εργασίας τους.

Το θέμα του διαγωνισμού για το 2023 είναι « Δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων (cabinets de curiosités) », ένα θέμα που γεννήθηκε με αφορμή την έκθεση «Visitations» του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosités, η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης.

Η φωτογραφική έκθεση του Γιάννη Χατζηασλάνη, έργα του οποίου κοσμούν το εικαστικό του Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2023 στην Ελλάδα, επανερμηνεύει την έννοια της συλλογής αντικειμένων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ποιητικού κόσμου.

Ποιος είπε ότι η περιέργεια είναι άσχημο πράγμα; Αντίθετα, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο εξερεύνησης, αναπαράστασης και οικειοποίησης του κόσμου, στο πλαίσιο ενός οικείου χώρου ή προς όφελος ενός μικρού αριθμού επισκεπτών. Εργαλείο γνώσης και πηγή αισθητικής απόλαυσης, το ιδιωτικό δωμάτιο αξιοπερίεργων αντικειμένων θα δώσει τη σκυτάλη, στα τέλη του 18ου αιώνα, στο μουσείο, ανοικτό πλέον στο ευρύ κοινό! Θησαυροφυλάκια, συλλογές αξιοπερίεργων αντικειμένων, παραθέσεις εκθεμάτων φυτών, ορυκτών, ζώων, λίθων, μηχανολογικών αντικειμένων, έργων τέχνης, τα δωμάτια αυτά αποκαλούνται επίσης δωμάτια θαυμάτων που, σύμφωνα και με την ετυμολογία της λέξης, δημιουργήθηκαν για να προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό.

Ο διαγωνισμός που απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία, μπορεί να αποτελέσει μέρος των σχεδίων εργασίας ενός σχολείου, ενθαρρύνοντας τη διαθεματικότητα και τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών κλάδων. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών, ενισχύει τις αξίες της ομαδικότητας και της συμμετοχής των πολιτών και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αξιοποίησης των γλωσσικών δεξιοτήτων με διασκεδαστικό τρόπο.

Οι μαθητές καλούνται ανάλογα με το επίπεδο των γαλλικών τους (Α1- C2) να δημιουργήσουν (ως τμήμα) το δικό τους ιδανικό μουσείο, ή να μοιραστούν αξιοπερίεργα στοιχεία αναφορικά με τον τόπο κατοικίας τους – πραγματικό ή φανταστικό – ή να διερευνήσουν τα αξιοπερίεργα των γλωσσών. Οι δημιουργίες μπορούν να είναι σε φυσική ή ψηφιακή μορφή ή ακόμη και σε εναλλακτικές μορφές, όπως escape games, κα.

Επίπεδο A1 : Το δωμάτιο των γαλλικών αξιοπερίεργων εκθεμάτων

Επίπεδο A2 : Το παιχνίδι των αξιοθέατων

Επίπεδο B1 : EXOTICA

Επίπεδο B2 : Το παράξενο μουσείο της τάξης

Επίπεδο C1 : ARTIFICALIA 1 – Τα αξιοπερίεργα της γαλλικής και της ελληνικής γλώσσας

Επίπεδο C2 : ARTIFICALIA 2 – Τα αξιοπερίεργα 3 γλωσσών

Χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού:

14 Οκτωβρίου 2022: λήξη των εγγραφών
20 Ιανουαρίου 2023: καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων
1η Μαρτίου 2023: ανακοίνωση των νικητών
16 Μαρτίου 2023: τελετή απονομής βραβείων

Πώς να δηλώσετε συμμετοχή:

Εγγραφές μέσω Google form έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 – Θα λάβετε μέσω e-mail την επιβεβαίωση, καθώς τον αριθμό εγγραφής σας.

E-mail για την αποστολή των έργων: francophonie2023@ifg.gr