Γαστρονομικό ταξίδι στην Προβηγκία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γευσιγνωσίας για άλλη μία χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Περισσότερα από 600 παιδιά από δημοτικά σχολεία, καθώς και γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν γεύσεις της νότιας Γαλλίας, συμμετέχοντας στα εργαστήρια που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Λύκειο Aristide Briand από την Οράνζ της Προβηγκίας, στο πλαίσιο του μήνα Γαλλοφωνίας, με την υποστήριξή των συμβούλων εκπαίδευσης κκ. Ενέ, Ιασωνίδου και Συβάκα.

Οι 14 μαθητές του επαγγελματικού λυκείου –οι οποίοι σπουδάζουν μαγειρική και προσχολική αγωγή- μαζί με τους καθηγητές τους Λιονέλ Φρανσέ (Lionel Franchet) και τoν διακεκριμένο Γάλλο σεφ, Λοράν Γκαμπρά (Laurent Gambra) βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, και οργάνωσαν ένα γαστρονομικό ταξίδι για τους μαθητές μέσω όλων των αισθήσεων, μαθαίνοντας τους ταυτόχρονα την αξία της σωστής διατροφής. Οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του γευσιγνώστη, δοκιμάζοντας προϊόντα της Προβηγκίας σε συνδυασμό με προϊόντα της Ελλάδας, είδαν πώς στρώνεται ένα επίσημο γαλλικό τραπέζι, χρησιμοποίησαν την όσφρηση και αφή, παίζοντας παιχνίδια και έμαθαν στα γαλλικά λέξεις που σχετίζονται με το φαγητό.

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις Γάλλοι μαθητές που σπουδάζουν μαγειρική, είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν, ετοιμάζοντας ένα πλήρες πρωινό για τους γενικούς προξένους της Θεσσαλονίκης ενώ επισκέφθηκαν και το βιολογικό αγρόκτημα της The chilli factor organic farm, όπου έμαθαν πολλά για τα microgreens, τα βρώσιμα λουλουδια και τη βιολογική καλλιέργεια γενικά.