Η «αρχαία Θάσος αλλιώς»

Μία πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Η αρχαία Θάσος αλλιώς» φιλοξενείται από την Πέμπτη 31 Μαίου και έως τις 10 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 18 διοράματα, τρισδιάστατες δηλαδή αναπαραστάσεις, την αρχαία πόλη του Λιμένα. Αξιοποιώντας φιγούρες και κομμάτια playmobil, ο εμπνευστής της έκθεσης αυτής, Αναστάσιος Μπίλλιας κατόρθωσε να αναπαραστήσει με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ακριβή αλλά ταυτόχρονα προσιτό και κατανοητό για μικρούς και μεγάλους κτίρια, πύλες, πύργους, ναούς και ιερά τείχη, από τους αρχαϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους, στο νησί της Θάσου.

Το Βουλευτήριο, η Σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου, οι πύλες του Διός και της Ήρας, του Ερμή, της θεάς με το άρμα, τα διοικητικά κτίρια, τα Προπύλαια, η αψίδα του Καρακάλλα είναι μερικές από τις αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται μέσα από τις πολύχρωμες φιγούρες των playmobil, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό όσο και πρωτότυπο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις αναπαραστάσεις αξιοποιήθηκαν πληροφορίες μελετών από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικοί ερευνητές της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η οποία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Θάσου από πολύ νωρίς. Οι έρευνές της ξεκίνησαν το 1911, όταν ακόμη η Θάσος τελούσε υπό τουρκική κατοχή, και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Πρόκειται άλλωστε για την αρχαιότερη ξένη αρχαιολογική σχολή στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1846 μέσα στο κλίμα του φιλελληνισμού που είχε δημιουργηθεί στη Γαλλία με τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους.

Αίθουσα Allatini-Dassault

Διάρκεια 31 Μάιου – 10 Ιουνίου 2023

Ωράριο λειτουργίας:

Τετάρτη έως Παρασκευή από τις 15.00 έως τις 19.00

Σάββατο 11.00 έως 14.00

Είσοδος Ελεύθερη

Επισκέψεις για σχολεία κατόπιν ραντεβού: dioakimidis@ift.gr