Η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023. Το Λυσέ, μια διαδρομή» κλείνει τις πόρτες της με επιτυχία.

Η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023. Το Λυσέ, μια διαδρομή», που διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης για να προαναγγείλει τον εορτασμό, το 2023, της 60ής επετείου από την επίσκεψη του Γάλλου στρατηγού στη Θεσσαλονίκη και στο κτίριο  μας, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Εκατοντάδες επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ή να θυμηθούν αυτή την ιστορική επίσκεψη καθώς και τα τελευταία 60 χρόνια ζωής του Λυσέ, αυτού του εμβληματικού χώρου στη Λεωφόρο Στρατού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης και περιλαμβάνει το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Κάποιοι είχαν και προσωπικές αναμνήσεις από την 19η Μαΐου 1963, όταν, ως μαθητές, πήγαν στον Λευκό Πύργο για να επευφημήσουν τον Γάλλο πρόεδρο Ντε Γκολ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή που παρέλασαν με εκείνο το αξέχαστο κάμπριο αυτοκίνητο.

Όσοι δεν είχαν γεννηθεί εκείνη την εποχή, έμαθαν μια ιστορία για την οποία γνώριζαν λιγότερα. Περισσότεροι από 600 μαθητές από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας παρακολούθησαν τις ξεναγήσεις που προσφέραμε.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού, γυμνασίων και λυκείων είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της πόλης της Θεσσαλονίκης, να κατανοήσουν καλύτερα τη μακρόχρονη και συνεχώς αυξανόμενη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, να ενημερωθούν για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της πόλης και να “γνωρίσουν” τις προσωπικότητες που πέρασαν από το Ινστιτούτο μέσα από τις πολλές φωτογραφίες αρχείου που εκτέθηκαν.

Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Ινστιτούτου, δημιουργώντας αφίσες με βάση τις εξήντα λέξεις που επιλέχθηκαν για την έκθεση, οι οποίες απηχούν τις αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες και τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 στις εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε να οργανώσουμε για τον εορτασμό της 60ής επετείου.