Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Έκθεση με τίτλο «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 -Το Λυσέ: μια διαδρομή» εγκαινίασε την Παρασκευή 9/9/2022 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Τον πρώην πρόεδρο υποδέχθηκε η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κυρία Σαντρίν Μουσέ και στη συνέχεια τον ξενάγησε στην έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό καθώς και αντικείμενα από τη μόνιμη συλλογή του Ινστιτούτου. Πρόκειται για μια έκθεση-πρόδρομο με αφορμή την προσεχή 60ή επέτειο της αξιομνημόνευτης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Ντε Γκολ στο Λυσέ της Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαΐου 1963. Η έκθεση ανατρέχει στην εμβληματική διαδρομή αυτού του ιδρύματος, το οποίο είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης από τότε που η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή ίδρυσε εδώ το πρώτο της σχολείο στο εξωτερικό, το 1906 και στη συνέχεια ανέπτυξε ένα πολιτιστικό ινστιτούτο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

«Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρούς φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα, που πολλοί άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει και εξακολουθούν να καλλιεργούν», τόνισε ο κ. Ολάντ, ευχαριστώντας την κυρία Μουσέ που του έδωσε την ευκαιρία να ακολουθήσει τα βήματα του στρατηγού Ντε Γκολ, κάτι που δεν παρέλειψε να σημειώσει και στο βιβλίο επισκεπτών του Λυσέ.

«Επιλέξαμε 60 εμβληματικές λέξεις, στα γαλλικά και τα ελληνικά, που αποδίδουν τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το Λυσέ στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών, εδώ και δεκαετίες», εξήγησε από την πλευρά της η Γενική Πρόξενος, προσθέτοντας ότι «θα επανέλθουμε σε αυτές τις 60 λέξεις κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζουμε για το 2023 προκειμένου να γιορτάσουμε αυτήν την επέτειο».

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε και ο πρόεδρος της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής (MLF), Φρανσουά Περέ, ο οποίος επισήμανε την ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση που έχει η MLF με τη Θεσσαλονίκη και αυτό το ίδρυμα.

Πληροφορίες για την έκθεση

Η έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023 -Το Λυσέ: μια διαδρομή» ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Αίθουσα Allatini-Dassault

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00-21:00

Σάββατο, Κυριακή : 11:00-16:00

Είσοδος ελεύθερη