Οι Γάλλοι και γαλλόφωνοι συγγραφείς στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ο Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ είναι συγγραφέας που γεννήθηκε στη Σενεγάλη και ζει στη Γαλλία. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το βραβείο Γκονκούρ 2021 για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» ενώ κέρδισε και το βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε τριάντα πέντε χώρες και πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

O Μακένζι Ορσέλ είναι ποιητής και μυθιστοριογράφος από την Αϊτή. Έχει τιμηθεί με  πολλά βραβεία ενώ με το μυθιστόρημά του «Une somme humaine», ήταν ένας από τους τέσσερις φιναλίστ για το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ το 2022.Το 2017, το γαλλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών. Η παρουσία του στην ΔΕΒΘ 2023 εντάσσεται στο πλαίσιο του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος.

Η Κατερίνα Αποστολοπούλου είναι συγγραφέας, ποιήτρια και μεταφράστρια. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα ζει στο Παρίσι. Το βιβλίο της «Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο», κέρδισε το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας Pépite Fiction Ados στην έκθεση βιβλίου στο Σεν-Σαιν-Ντενί το 2020.

Η Μιριέλ Ζακ είναι συγγραφέας, εκδότρια και διευθύντρια σειράς. Υπήρξε αρχισυντάκτρια πολλών παιδικών περιοδικών και έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι παιδικά βιβλία. Το 2017, τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Μπρούνο Ντουσέ είναι συγγραφέας, ποιητής και εκδότης. Για πολλά χρόνια ήταν καθηγητής λογοτεχνίας και εκπαιδευτής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών – Institut Universitaire de Formation des Maîtres (IUFM). Είναι συγγραφέας πολυάριθμων παιδαγωγικών έργων για εκπαιδευτικούς καθώς και κριτικών μελετών των Μαριβό, Πατρίκ Μοντιανό, Ζαν-Μαρί Γκυστάβ λε Κλεζιό, Φρανσίς Πονζ, Κλοντ Ρουά, Ζαν Ταρντιέ κ.α.

Ο Κριστόφ Καζνόβ είναι σεναριογράφος κόμικς και βασικός συγγραφέας του καταλόγου του εκδοτικού οίκου Bamboo. Ειδικεύεται κυρίως στα χιουμοριστικά κόμικς. Στα τέλη του 2016, ανέλαβε το σενάριο του γνωστού γαλλικού παιδικού κόμικ «Boule et Bill».

Η Κριστέλ Εσπιέ είναι εικονογράφος, έχει σχεδιάσει πολλά βιβλία για παιδιά,   ανατρέχοντας συχνά σε κλασικούς ήρωες όπως ο Σέρλοκ Χολμς, ο Τομ Σόγιερ και ο Αρσέν Λουπέν.

Ο Φρανσουά Τομαζό είναι συγγραφέας αστυνομικών και νουάρ μυθιστορημάτων. Απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας της Λιλ, ασχολήθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία και υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα επικεφαλής του αθλητικού τμήματος του πρακτορείου Reuters στο Παρίσι. Από το 2000, έχει αφιερωθεί στις εκδόσεις και είναι εκ των συνιδρυτών του εκδοτικού οίκου L’Écailler.