Οπτικοακουστική εγκατάσταση στην έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00»

Tην Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στις 18:00

Θέατρο και φωτογραφία «συναντιούνται» με αφορμή τη Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με μία δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  και του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης .

Οπτικοακουστική εγκατάσταση «Keep this manual in a handy place» στην έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στις 18:00

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Keep this manual in a handy place» είναι βασισμένη στο εμβληματικό κείμενο του Βάτσλαβ Χάβελ «Το Υπόμνημα», με θέμα τη χαοτική διάσταση της γραφειοκρατίας και αποτελεί ένα σύγχρονο θεατρικό ηχοτοπίο που θα συνοδεύει την έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» μέχρι την ολοκλήρωσή της στις 18 Νοεμβρίου.

Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή και Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σύλληψη – Επιμέλεια: Μαρία Καραμήτρη
Υλοποίηση βίντεο: Βαλεντίνα Κόπτη
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Διακοσάββας, Κωνσταντίνος Χατζησάββας και Έφη Δρόσου.


Σημείωμα Μ. Καραμήτρη:

Ατελείωτοι ήχοι από τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα.
Ατελείωτη χαρτούρα για μια υπογραφή.
Ατελείωτες σκάλες, πάνω κάτω, για μια σφραγίδα.
Η απεικόνιση του μαρασμού της ζωής, σε μια κοινωνία που συνηθίζει να δικαιολογεί τις δυσκολίες του παρόντος, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως μέλλεται να φτάσει κάποια μέρα ο χρυσός αιώνας της ευημερίας. Μηχανισμοί καταστολής των συνειδήσεων, ψεύτικα πρότυπα ενός μοντέρνου μαζικού πολιτισμού ο οποίος αποβλέπει αποκλειστικά να αναπαράγει έννοιες όπως: η πειθαρχία, η μάζα, η ηθική, το ιεραρχημένο κράτος, η τιμωρία. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ταχεία ενσωμάτωση του ανθρώπου μέσα στο χυτήριο της άχρωμης ομοιομορφίας, δηλαδή, της ανυπαρξίας.

Με όχημα «Το Υπόμνημα» του Β. Χάβελ, ενεργοποιούμε έναν εικαστικό χώρο με βίντεο και ήχους με θέμα το Ελληνικό Δημόσιο, προσκαλώντας τον θεατή να συμμετέχει βιωματικά.