Παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου «Gramie»

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault

Το νέο της φωτογραφικό βιβλίο που φέρει το όνομα της γιαγιάς της, «Gramie», θα παρουσιάσει η Ελληνογαλλίδα φωτογράφος, Άρτεμις Πυρπύλη την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που προέκυψε όταν το 2012, η φωτογράφος επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη γιαγιά της στην Κορσική, καθώς εκείνη βρισκόταν στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας. Εκεί για πρώτη φορά φωτογράφισε το οικείο περιβάλλον και την οικογένεια της, μέσα σε ένα κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης γεμάτο αναμονή και αμηχανία.

Το «Gramie» έρχεται στο φως δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της γιαγιάς της και περιλαμβάνει εικόνες από την τελευταία τους αυτή συνάντηση, αρχειακές φωτογραφίες και σχέδια από ένα τετράδιο ζωολογίας της γιαγιάς, μια απρόσμενη παρακαταθήκη που πυροδότησε την επιθυμία γι’ αυτή την έκδοση.

Όπως εξηγεί η ίδια η φωτογράφος : «Καθημερινά συγκεντρώνουμε πολλές αναμνήσεις, λίγες όμως εγγράφονται στη μεγάλη δεξαμενή της μνήμης μας. Το σύστημα του εγκεφάλου καταγράφει ποιες είναι σημαντικές ώστε να τις διατηρούμε ζωντανές στο μέλλον. Δυο πράγματα συμβάλλουν στη διαδικασία αυτή ώστε να εντυπωθεί μια ανάμνηση ως ξεχωριστή. Το συναίσθημα που κινητοποιείται σε ένα μεγάλο γεγονός, όπως και η σημασία που δίνουμε σε συγκεκριμένες αναμνήσεις, τις κάνουν ξεχωριστές.

Για παράδειγμα, είναι σχεδόν αδύνατο, να ξεχάσει κάποιος ένα μεγάλο γεγονός με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο. Κι από την άλλη, μπορεί κάποιος να θυμάται τι έφαγε για πρωινό χθες ή τι ρούχα φορούσε προχθές, αλλά μετά από λίγες μέρες δεν θα είναι πραγματικές αναμνήσεις μιας και δεν είναι πράγματα σημαντικά για μας.

Εκτός αν παρέμβει, ένα μέσο τεκμηρίωσης, μια κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή που μπορεί να κάνει αθάνατο κάθε τι ασήμαντο, να ζωντανέψει ξανά μια στιγμή που ήταν καταδικασμένη να περάσει φευγαλέα από τη μνήμη μας και να γλιστρήσει στα λασπόνερα της λήθης.

Τι γίνεται όμως όταν ένα μεγάλο γεγονός που επίκειται και μια φωτογραφική μηχανή συναντιούνται;»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στο σύνολο του έργου της δημιουργού με μία σύντομη παρουσίαση του πρώτου της φωτογραφικού βιβλίου «Nette» (εκδόσεις Punto e basta) αλλά και προβολή του μικρού μήκους διάρκειας 11 λεπτών video dance «Nette-Α kinesic experiment».

Λίγα λόγια για τη φωτογράφο

Η Άρτεμις Πυρπύλη (1987) έχει σπουδάσει φωτογραφία στην Θεσσαλονίκη και το Παρίσι και αφού εργάστηκε ως φωτογράφος στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις μερικές από τις οποίες στο C/O Berlin στη Γερμανία, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη Photobiennale Θεσσαλονίκης αλλά και στην Host Gallery στο Λονδίνο. Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της με δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το πρώτο της φωτογραφικό βιβλίο «Nette» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Punto e basta» και παρουσιάστηκε στο Polka Factory στο Παρίσι. Το 2022 δημιούργησε ένα video dance, συνδυάζοντας εικόνα και κίνηση στο πλαίσιο ενός residency στη Σύρο. To «Gramie» αποτελεί την πρώτη αυτοέκδοση της φωτογράφου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο καλλιτέχνης Χρήστος Κρανιώτης.

Με σπουδές Κοινωνικής Θεολογίας στο ΑΠΘ, Φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κέντρο Stereosis και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, είναι συνιδρυτής της σχολής τέχνης Kristiboni. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.