Παρουσίαση βιβλίου: «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας»

Τρίτη 9 Απριλίου 2024 στις 19.00 στην αίθουσα Allatini-Dassault

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του στα γαλλικά (Νοέμβριος 2023) και στα αγγλικά  (Ιανουάριος 2024), ο ιστορικός και συγγραφέας Αναστάσιος Καράμπαμπας θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 στις 19.00 στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Nouvelle Amicale. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Ρίνα Ρεβάχ, επιζήσασα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Το βιβλίο αποτελεί μία προσπάθεια «να παρουσιαστεί επιστημονικά στην ελληνική βιβλιογραφία μία πλήρης και συνολική εικόνα της ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας, μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφίες, ποιήματα και τραγούδια από τη στιγμή που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο μέχρι το Ολοκαύτωμα και μετέπειτα». Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «ίσως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η εβραϊκή παρουσία δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλομορφία και ενδιαφέρον όσο στην Ελλάδα».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Αναστάσιος Καράμπαμπας είναι καθηγητής ιστορίας, ηθικής και πολιτικής αγωγής στο ιδιωτικό Λύκειο της Alliance des Pavillons στο Παρίσι, Διδάσκει, επίσης, Ιστορία του Εβραϊκού Λαού και είναι υπεύθυνος για το ταξίδι Μνήμης στην Πολωνία. Ως εισηγητής στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Παρίσι (Mémorial de la Shoah de Paris) από το 2014 μέχρι το 2020, οργάνωσε επισκέψεις στον χώρο και συντόνισε διάφορα εργαστήρια. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, ενώ έχει εκδώσει αρκετές από τις έρευνες του. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε Γαλλία και Ελλάδα.