Πορεία μνήμης για την απέλαση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (19 Μαρτίου 2023)

Το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών, την Κυριακή 19 Μαρτίου, στη σιωπηλή πορεία σε ανάμνηση της αναχώρησης των πρώτων συρμών για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης πριν από 80 χρόνια.

Η Θεσσαλονίκη, γνωστή κάποτε ως “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”, ήταν μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το Ολοκαύτωμα: από τις 15 Μαρτίου 1943, το ένα τρένο μετά το άλλο, μέσα σε λίγους μήνες, σχεδόν το σύνολο των 50.000 περίπου ψυχών που αριθμούσε η εβραϊκή κοινότητα στάλθηκε στα στρατόπεδα θανάτου. Λιγότεροι από 2.000 από αυτούς επέζησαν.

Στη μνήμη τους διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια από την Ισραηλιτική Κοινότητα, τον Δήμο και τα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης αυτή η ετήσια πορεία, μεταξύ της πλατείας Ελευθερίας και του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.

Για τη φετινή 80ή επέτειο από την αναχώρηση των πρώτων τρένων, τους κατοίκους της πόλης συνόδευσαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και πολλές προσωπικότητες από τα πανεπιστήμια, τη διπλωματική κοινότητα και άλλους οργανισμούς.

Όλοι μαζί τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και στη συνέχεια αφήσαμε κόκκινα γαρύφαλλα στις γραμμές του παλιού σταθμού και λευκά μπαλόνια με τις λέξεις “Ποτέ ξανά”.