Ψυχαναλυτικό σεμινάριο με Γάλλους ειδικούς

Την Τρίτη 31/10/23 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

 

Η Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ψυχαναλυτικό σεμινάριο με θέμα: «Μια ψυχαναλυτική διαδικασία: από πολυσύμπαν σε πολυσύμπαν. Παρουσίαση μιας προσωπικής εμπειρίας ».

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα Nehama την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 από τις 18.00 έως τις 22.00. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Yves Kaufmant, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, παλαιό μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Freudgesellschaft της Βιέννης και ιδρυτικό μέλος της ΦΕΒΕ.

Συμμετέχουν οι:
Δρ Anne-Marie Kaufmant, ψυχαναλύτρια, ψυχίατρος, παλαιό μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Freudgesellschaft της Βιέννης και ιδρυτικό μέλος της ΦΕΒΕ

Χρήστος Σιδηρόπουλος, Κλιν. ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, Δρ Πανεπιστημίου του Στρασβούργου ΙΙ, Τιτλούχος της E.P.H. E. του Παρισιού, πρόεδρος της ΦΕΒΕ, και τέως Γεν./Επιστ. Διευθυντής του Ψ.Κ.Β.Ε.

Ιωάννα Πετρίδoυ, ψυχαναλύτρια, αρχιτέκτονας, μεταπτυχιακό ψυχανάλυσης Παν/μίου Paul-Valéry Montpellier III, γενική γραμματέας της ΦΕΒΕ

« Η ψυχανάλυση δεν είναι μία θεωρία. Είναι μία διαδρομή και μία πρακτική. Το παράδειγμα του Λακάν, στη συνέχεια εκείνου του Φρόιντ, προτρέπει στο «να θεωρητικοποιήσουμε την πρακτική της ανάλυσης». Η διάδοχοι του Λακάν προδίδουν το μήνυμα του, με το να αγκυλώνονται μέσα σε θεωρητικές στερεοτυπίες, αποκλείοντας κάθε διαδρομή.

Οι νέες θεωρίες του πολυσύμπαντος μας προτρέπουν στο να επανέλθουμε στην θεμελιακή διάσταση διαδρομής της ψυχαναλυτικής διαδικασίας.

Αυτή συνεπάγεται
1) να έχουμε ζήσει αληθινά την εμπειρία της ψυχαναλυτικής διαδικασίας,
2) να τολμήσουμε να της κάνουμε το αφήγημα, που σημαίνει να μπορούμε να περιγράψουμε τα πολυσύμπαντα που χαράσσουν τα όρια αυτής της περιπλάνησης. »

 

Είσοδος ελεύθερη – Διαδοχική μετάφραση – Βεβαιώσεις
Οργάνωση-Πληροφορίες: ΦΕΒΕ    2310 231004,   e-mail: info@feve.gr