Στο πλαίσιο της έκτης διοργάνωσης του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, Έλληνες φοιτητές και καθηγητές θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με τον συγγραφέα Καμέλ Νταούντ για το βιβλίο του Houris, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, στις 19:00,
Οι 110 γαλλόφωνοι φοιτητές και οι καθηγητές 11 ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον δεύτερο από τους τέσσερις φιναλίστ του πλέον περιζήτητου γαλλικού βραβείου λογοτεχνίας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom, θα διεξαχθεί στα γαλλικά και είναι ανοιχτή στο κοινό:
https://zoom.us/j/98772556778
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα τέσσερα βιβλία που βρίσκονται στην τελική λίστα της Ακαδημίας και στη συνέχεια κάνουν συναντήσεις μέσω zoom με κάθε συγγραφέα. Αφού ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους, ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος ο οποίος μπορεί να συμπίπτει ή να διαφέρει από τον νικητή στη Γαλλία.
Φέτος τα βιβλία που βρέθηκαν στην τελική λίστα είναι:
- Madelaine avant l’aube, Sandrine COLLETTE
- Houris, Kamel DAOUD
- Jacaranda, Gaël FAYE
- Archipels, Hélène GAUDY
Tο Βραβείο οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ. Και στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των φοιτητών είναι ακόμη μεγαλύτερη μεγάλη, ξεπερνώντας τους 100, ενδεικτικό ότι το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος έχει αγκαλιαστεί από τους Γαλλόφωνους φοιτητές.
Λίγα λόγια για τον Καμέλ Νταούντ
Ο Καμέλ Νταούντ είναι Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γιος ενός χωροφύλακα και μιας γυναίκας από την αστική τάξη της Μεσρά, είναι ο μεγαλύτερος από έξι αδέλφια και ο μόνος που ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές.
Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο με απολυτήριο θετικών επιστημών, σπούδασε γαλλική φιλολογία.
Κατά την εφηβεία του ασπάστηκε το ισλαμιστικό κίνημα, αλλά το εγκατέλειψε σε ηλικία 18 ετών. Δεν θεωρεί πλέον τον εαυτό του θρησκευόμενο μουσουλμάνο.
Στην Αλγερία, έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων, χρονογραφήματα και μυθιστορήματα.
Το 2014, το μυθιστόρημά του Meursault, contre-enquête, που προτάθηκε για τα Βραβεία Γκονκούρ και Ρενοντό, κέρδισε το Βραβείο Φρανσουά Μοριάκ, το Βραβείο των Πέντε Ηπείρων της Γαλλοφωνίας καθώς και το Βραβείο Γκονκούρ καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, το 2015. Το έργο διασκευάστηκε στη συνέχεια ως θεατρικός μονόλογος.
Το 2024, κέρδισε το Βραβείο Γκονκούρ για το μυθιστόρημά του Houris.
Έχει έναν γιο και μια κόρη.
Houris
«Είμαι η αληθινή μαρτυρία, η ισχυρότερη απόδειξη όλων όσων ζήσαμε για δέκα χρόνια στην Αλγερία. Κρύβω την ιστορία ενός ολόκληρου πολέμου, χαραγμένη πάνω μου από τότε που ήμουν παιδί».
Η Ομπ είναι μια νεαρή Αλγερινή που πρέπει να θυμηθεί τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, τον οποίο δεν έζησε και να ξεχάσει τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990, τον οποίο βίωσε. Η τραγωδία της έχει σημαδέψει το σώμα της: μια ουλή στο λαιμό και κατεστραμμένες φωνητικές χορδές. Βουβή, ονειρεύεται να ξαναβρεί τη φωνή της. Την ιστορία της μπορεί να τη διηγηθεί μόνο στην κόρη που έχει στα σπλάχνα της. Έχει όμως το δικαίωμα να κρατήσει αυτό το παιδί; Μπορείς να δώσεις ζωή όταν έχουν σχεδόν αφαιρέσει τη δική σου; Σε μια χώρα που έχει ψηφίσει νόμους για να τιμωρεί οποιονδήποτε αναφέρει τον εμφύλιο πόλεμο, η Ομπ αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό της, εκεί που άρχισαν όλα, εκεί που οι νεκροί ίσως της απαντήσουν.
Τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετέχουν:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)
Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων)
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Γκονκούρ
Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του είναι τότε σίγουροι για την επιτυχία του έργου και των μεταφράσεών του στο εξωτερικό.
Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ένα Γκονκούρ απονέμεται και από χώρες εκτός Γαλλίας και στην Ελλάδα.
Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ. Αυτές οι επιλογές Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε τριάντα περίπου χώρες.
Στην Ελλάδα, ήταν ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου επιλογής Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο Βραβείο Γκονκούρ (Choix Goncourt) στη χώρα την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.
Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας
2024
Ζαν-Μπατίστ Αντρεά για το βιβλίο του Veiller sur elle
2023
Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του Une somme humaine
2022
Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο La Plus secrète mémoire des hommes
2021
Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, για το βιβλίο Les Impatientes
2020
Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon