Συνάντηση και συζήτηση με τον συγγραφέα Ερίκ Ρενάρντ (Éric Reinhardt ) για το βιβλίο του «Sarah, Susanne et l’écrivain», θα έχουν Έλληνες φοιτητές και καθηγητές τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι περισσότεροι από 100 γαλλόφωνοι φοιτητές και οι καθηγητές εννέα ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον δεύτερο από τους τέσσερις φιναλίστ του πλέον περιζήτητου γαλλικού βραβείου λογοτεχνίας το 2023, στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.
Η συνάντηση, που θα γίνει μέσω zoom, θα είναι στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε live-streaming στο σύνδεσμο και είναι ανοιχτή στο κοινό:
https://us06web.zoom.us/j/86057260390
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα τέσσερα βιβλία που βρίσκονται στην τελική λίστα της Ακαδημίας και στη συνέχεια κάνουν συναντήσεις μέσω zoom με κάθε συγγραφέα. Αφού ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους, ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος που μπορεί να ταυτίζεται ή και να διαφέρει από τον νικητή του βραβείου στη Γαλλία.
Φέτος τα βιβλία που βρέθηκαν στην τελική λίστα είναι:
Humus, Gaspard Koenig
Sarah, Susanne et l’écrivain, Éric Reinhardt
Triste Tigre, Neige Sinno
Veiller sur elle, Jean-Baptiste Andrea
Tο Βραβείο οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ. Και στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των φοιτητών είναι πολύ μεγάλη, αγγίζοντας τους 100, ενδεικτικό ότι το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος έχει αγκαλιαστεί από τους Γαλλόφωνους φοιτητές από δεκαπέντε τμήματα σε εννέα ελληνικά πανεπιστήμια.
Λίγα λόγια για τον Éric Reinhardt
Ο Éric Reinhardt είναι Γάλλος μυθιστοριογράφος και εκδότης βιβλίων τέχνης.
Συγγραφέας συχνά σκοτεινών και σατιρικών μυθιστορημάτων με επίκεντρο χαρακτήρες προερχόμενους κυρίως από την απογοητευμένη μεσαία τάξη, o Éric Reinhardt δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, «Demi Sommeil » ενώ. έγινε γνωστός με το « Le Moral des ménages», αλλά κυρίως με το « Le Système Victoria», έναν συνδυασμό ερωτικής ιστορίας και οικονομικού θρίλερ, που θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο μυθιστόρημά του. Γράφει επίσης αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα, κυρίως το « Cendrillon». Είναι Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.
«Sarah, Susanne et l’écrivain»
Η Σάρα έχει εμπιστευτεί την ιστορία της ζωής της σε έναν συγγραφέα που θαυμάζει, ώστε να γράψει ένα μυθιστόρημα γι’ αυτήν. Σε αυτό το μυθιστόρημα, η Σάρα ονομάζεται Σουζάν.
Στην αρχή της ιστορίας, η Σουζάν δεν αισθάνεται πλέον ότι την αγαπούν όσο κάποτε. Κάθε βράδυ, ο σύζυγός της αποσύρεται στο γραφείο του, αφήνοντάς την μόνη της με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιεί ότι του ανήκει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό της συζυγικής τους κατοικίας. Αναστατωμένη, ζήτησε από τον σύζυγό της να αποκαταστήσει την ισορροπία και να είναι περισσότερο παρών, χωρίς αποτέλεσμα. Για να τον αναγκάσει να αντιδράσει, η Σουζάν του λέει ότι πρόκειται να ζήσει αλλού για ένα διάστημα. Αυτή η απόφαση πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που είναι τόσο ανατρεπτική όσο και απρόβλεπτη…
Ένας προβληματισμός για τον ανησυχητικό και μυστηριώδη δεσμό που μπορεί να προκύψει μεταξύ αναγνωστών και συγγραφέων, αυτό το δυνατό μυθιστόρημα, που βασίζεται στην ομορφιά της γραφής του, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας γυναίκας που προσπαθεί να βρει τη θέση που της αξίζει, όσο επικίνδυνος κι αν είναι ο δρόμος που την οδηγεί εκεί.
Τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετέχουν:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)
Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)
Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Γκονκούρ
Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του είναι τότε σίγουροι για την επιτυχία του έργου και των μεταφράσεών του στο εξωτερικό.
Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ένα Γκονκούρ απονέμεται και από χώρες εκτός Γαλλίας και στην Ελλάδα.
Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ. Αυτές οι επιλογές Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε τριάντα περίπου χώρες.
Στην Ελλάδα, ήταν ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου επιλογής Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο Βραβείο Γκονκούρ (Choix Goncourt) στη χώρα την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.
Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας
2023
Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του Une somme humaine
2022
Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο La Plus secrète mémoire des hommes
2021
Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, για το βιβλίο Les Impatientes
2020
Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon