Συνάντηση με τον συγγραφέα Γκασπάρ Κενίνκ για το βιβλίο του Humus
Στο πλαίσιο του πέμπτου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος
Συνάντηση και συζήτηση με τον συγγραφέα Γκασπάρ Κενίνκ (Gaspard Koenig) για το βιβλίο του «Humus», θα έχουν Έλληνες φοιτητές και καθηγητές τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 19:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, εγκαινιάζοντας την πέμπτη διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.
Οι περισσότεροι από 100 γαλλόφωνοι φοιτητές και οι καθηγητές εννέα ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρώτο από τους τέσσερις φιναλίστ του πλέον περιζήτητου γαλλικού βραβείου λογοτεχνίας το 2023.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα τέσσερα βιβλία που βρίσκονται στην τελική λίστα της Ακαδημίας και στη συνέχεια κάνουν συναντήσεις μέσω zoom με κάθε συγγραφέα. Αφού ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους, ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος που μπορεί να ταυτίζεται ή και να διαφέρει από τον νικητή του βραβείου στη Γαλλία.
Φέτος τα βιβλία που βρέθηκαν στην τελική λίστα είναι:
Humus, Gaspard Koenig
Sarah, Susanne et l’écrivain, Éric Reinhardt
Triste Tigre, Neige Sinno
Veiller sur elle, Jean-Baptiste Andrea
Tο Βραβείο οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ. Και στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των φοιτητών είναι πολύ μεγάλη, αγγίζοντας τους 100, ενδεικτικό ότι το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος έχει αγκαλιαστεί από τους Γαλλόφωνους φοιτητές από δεκαπέντε τμήματα σε εννέα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η συνάντηση, που θα γίνει μέσω zoom, θα είναι στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε live-streaming στο σύνδεσμο και είναι ανοιχτή στο κοινό:
https://us06web.zoom.us/j/82738807514?pwd=xxDE3ZnHoCBuVr-iqLZLtxN1Pne97w.-JzR_D2rIKf8RDQL
Λίγα λόγια για τον Gaspard Koenig
Απόφοιτος της EΝΑ, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος, φιλόσοφος, Γάλλος πολιτικός και ιδρυτής της “Génération Libre”, ήταν λογογράφος της τότε υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Έχει γράψει πολυάριθμα δοκίμια και μυθιστορήματα. Το “Humus”, κέρδισε το βραβεία Jean Giono και Transfuge για το καλύτερο γαλλικό μυθιστόρημα το 2023.
Humus
Δύο φοιτητές γεωπονίας, οι οποίοι, όπως και ολόκληρη η γενιά τους, είναι θορυβημένοι από την οικολογική κρίση, αρνούνται την ηττοπάθεια και ξεκινούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο Κέβιν, γιος εργατών, ξεκινά μια νεοφυή μονάδα και ενδύεται τη στολή του τέλειου αποστάτη στο πλαίσιο του πράσινου καπιταλισμού. Ο Αρθούρ, παιδί της αστικής τάξης, προσπαθεί να αναγεννήσει το οικογενειακό χωράφι που καταστράφηκε από τα φυτοφάρμακα, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της αγροτικής ζωής. Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, οι δύο φίλοι δοκιμάζουν τα ιδανικά τους.
Από το τοπίο της Νορμανδίας στη Σίλικον Βάλεί, από τους αναρχικούς πυρήνες στα υπουργικά σαλόνια, ο Gaspard Koenig αφηγείται τα παράδοξα της εποχής μας – την κοινωνική κινητικότητα και την ταξική περιφρόνηση, την υπόσχεση προόδου και την οικολογική εξέγερση, την αδύνατη αγάπη και ηρωική απελπισία… Μια ιστορία για τη γη και τους ανθρώπους βασισμένη στον λογοτεχνικό ρεαλισμό.
Τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετέχουν:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)
Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)
Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Γκονκούρ
Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του είναι τότε σίγουροι για την επιτυχία του έργου και των μεταφράσεών του στο εξωτερικό.
Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ένα Γκονκούρ απονέμεται και από χώρες εκτός Γαλλίας και στην Ελλάδα.
Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ. Αυτές οι επιλογές Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε τριάντα περίπου χώρες.
Στην Ελλάδα, ήταν ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου επιλογής Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο Βραβείο Γκονκούρ (Choix Goncourt) στη χώρα την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.
Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας
2023
Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του Une somme humaine
2022
Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο La Plus secrète mémoire des hommes
2021
Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, για το βιβλίο Les Impatientes
2020
Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon