Συνάντηση με τον συγγραφέα Ζαν-Μπατιστ Αντρεά (Jean-Baptiste Andrea) για το βιβλίο του «Veiller sur elle»

Στο πλαίσιο του πέμπτου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος

Συνάντηση και συζήτηση με τον συγγραφέα Ζαν-Μπατιστ Αντρεά (JeanBaptiste Andrea) για το βιβλίο του «Veiller sur elle» θα έχουν Έλληνες φοιτητές και καθηγητές την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 19:00 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Περισσότεροι από 100 γαλλόφωνοι φοιτητές και καθηγητές εννέα ελληνικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν από τους φιναλίστ του πλέον περιζήτητου γαλλικού βραβείου λογοτεχνίας 2023, στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος.

Η συνάντηση, που θα γίνει μέσω zoom, θα είναι στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε live-streaming στον παρακάτω σύνδεσμο και θα είναι ανοιχτή στο κοινό

https://us06web.zoom.us/j/85908368500?pwd=Y0fz41AmlFR1uJhAbMHb04Kaex8MqA.1

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι: οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα τέσσερα βιβλία που βρίσκονται στην τελική λίστα της Ακαδημίας και στη συνέχεια κάνουν συναντήσεις μέσω zoom με κάθε συγγραφέα. Αφού ολοκληρώσουν  τις συναντήσεις τους, ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος που μπορεί να ταυτίζεται ή και να διαφέρει από τον νικητή του βραβείου Γαλλίας.

Φέτος τα βιβλία που βρέθηκαν στην τελική λίστα είναι:

Humus, Gaspard Koenig

Sarah, Susanne et l’écrivain, Éric Reinhardt

Triste Tigre, Neige Sinno

Veiller sur elle, Jean-Baptiste Andrea

Tο Βραβείο οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ. Και στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των φοιτητών είναι πολύ μεγάλη, αγγίζοντας τους 100, ενδεικτικό ότι το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος έχει αγκαλιαστεί από τους Γαλλόφωνους φοιτητές από δεκαπέντε τμήματα σε εννέα ελληνικά πανεπιστήμια.

Λίγα λόγια για τον JeanBaptiste Andrea

O Jean-Baptiste Andrea είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Μόλις με τέσσερα βιβλία («Ma Reine», «Cent millions d’années et un jour», «Des diables et des saints et Veiller sur elle») έχει γνωρίσει μια εντυπωσιακή άνοδο και έχει τιμηθεί με 19 λογοτεχνικά βραβεία, εκ των οποίων το Βραβείο Γκονκούρ και το Βραβείο μυθιστορήματος Fnac για το βιβλίο του «Veiller sur elle».

Έχει σκηνοθετήσει και γράψει επίσης πλήθος ταινιών στα αγγλικά και στα γαλλικά, μερικές εκ των οποίων έχουν πάρει και Βραβεία.

«Veiller sur elle»

Στο παιχνίδι με τη μοίρα, ο Μιμό τράβηξε μόνο καμμένα χαρτιά. Γεννημένος σε φτωχή οικογένεια, κατέληξε μαθητευόμενος γλύπτης. Αντίθετα, η Βιολά, κληρονόμος μιας σπουδαίας οικογένειας, είναι μια πριγκίπισσα με όλα τα δώρα των θεών. Το πεπρωμένο δεν ήθελε ποτέ τα μονοπάτια τους να συναντηθούν… Βρίσκονται πλάι-πλάι και ζουν αμείλικτα χρόνια κατά την άνοδο του ιταλικού φασισμού. Οι ζωές τους πλησιάζουν και απομακρύνονται, τη μια στιγμή εχθροί και την άλλη φίλοι, παραμένουν δεμένοι με ένα νήμα αστείρευτης έλξης.

Τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετέχουν:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)

Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)

Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Γκονκούρ

Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του είναι τότε σίγουροι για την επιτυχία του έργου και των μεταφράσεών του στο εξωτερικό.

Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ένα Γκονκούρ απονέμεται και από χώρες εκτός Γαλλίας και στην Ελλάδα.

Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ. Αυτές οι επιλογές Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε τριάντα περίπου χώρες.

Στην Ελλάδα, ήταν ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου επιλογής Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο Βραβείο Γκονκούρ (Choix Goncourt) στη χώρα την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.

Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

2023

Μακένζι Ορσέλ για το βιβλίο του «Une somme humaine»

2022

Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο «La Plus secrète mémoire des hommes»

2021

Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ για το βιβλίο «Les Impatientes»

2020

Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του «Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon»