Συναυλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Μουσικών του Κόσμου με τραγούδια της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας
20 Μαρτίου 2025, 19:00 – Είσοδος ελεύθερη
Το Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικών του Κόσμου (ΙΙΜΜ) επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τέσσερα masterclass και μία συναυλία, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικής συνεργασίας που συνεχίζεται φέτος για τρίτη χρονιά.
Από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου, οι σπουδαστές του ΙΙΜΜ από τη Γαλλία και την Ελλάδα συμμετέχουν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, σε τέσσερα masterclass, σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Bouches-du-Rhône, της πόλης Aubagne, καθώς και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια εκπαιδευτική – καλλιτεχνική δράση, πρωτοβουλία της Μαρίας Σίμογλου, η οποία διδάσκει στο ΙΙΜΜ. Στόχος της είναι να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να εξελιχθούν στις μουσικές της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, αυτή τη φορά μέσα στο αυθεντικό περιβάλλον και πολιτισμό της πατρίδας της. Στη δράση συμμετέχουν προσκεκλημένοι Έλληνες καλλιτέχνες και παιδαγωγοί, όπως οι Μάρκος Σκούλιος, Βασίλης Ζιγκερίδης, Αναστασία Τσακιρίδου, καθώς και οι Arthur Rendu και Ιάκωβος Μωυσιάδης.
Οι δύο τελευταίοι, μαζί με τη Μαρία Σίμογλου και τους σπουδαστές του ΙΙΜΜ, θα δώσουν μία συναυλία την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 19:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Μουσικών του Κόσμου (ΙΙΜΜ)
Το ΙΙΜΜ ιδρύθηκε το 2015 στην Aubagne, στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας, και αποτελεί ένα διεθνές κέντρο μουσικής ανταλλαγής. Δίνει την ευκαιρία για διάλογο και εξέλιξη σε μουσικούς από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από την Ινδία μέχρι την Αργεντινή, περνώντας από τη Μεσόγειο.
Το Ινστιτούτο, μοναδικό ως προς τη δομή του, επιτρέπει σε διακεκριμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να διδάξουν όσα έμαθαν από τους μεγάλους δασκάλους τους, σε μαθητές κάθε εθνικότητας – επαγγελματίες, ερασιτέχνες, ενήλικες και παιδιά.
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, πάνω από 900 σπουδαστές έχουν συμμετάσχει σε 173 masterclass, ενώ έχουν διοργανωθεί περισσότερες από 130 μουσικές συναντήσεις και συναυλίες με 4.500 θεατές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το ΙΙΜΜ έχει αναπτύξει ένα διεθνές δίκτυο σε 15 χώρες, με τη συνεργασία ωδείων, πανεπιστημίων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.