Τέταρτη διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος

Τέταρτη διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους εγκαινιάζοντας την τέταρτη διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος.

Γαλλόφωνοι φοιτητές από εννέα ελληνικά πανεπιστήμια μαζί με τους καθηγητές τους συμμετέχουν και φέτος σε αυτό το Βραβείο που οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ με την υποστήριξη της Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).

Τους φοιτητές και τους καθηγητές τους καλωσόρισαν στη φετινή διοργάνωση η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης,  κα Sandrine Mouchet, η συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, κα Paule Constant, η συντονίστρια προγραμμάτων και υπεύθυνη επικοινωνίας της AUF για την Δυτική Ευρώπη, Cécile Auneau και η αναπληρώτρια τμήματος πολιτιστικών βιομηχανιών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Πολίνα Μουρατίδου.

Ο Νικόλας Παπαγεωργίου, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετέφερε την εμπειρία του από την απονομή του βραβείου Γκονκούρ στο Παρίσι όπου βρέθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2022 έπειτα από τη βράβευσή του για την καλύτερη λογοτεχνική κριτική το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την καθηγήτριά που τον συνόδευσε, κα Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Και στη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των φοιτητών είναι πολύ μεγάλη, αγγίζοντας τους 100, ενδεικτικό ότι το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδος έχει αγκαλιαστεί από τους Γαλλόφωνους φοιτητές από δεκαπέντε τμήματα σε εννέα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι:  οι συμμετέχοντες διαβάζουν τα τέσσερα βιβλία που βρίσκονται στην τελική λίστα της Ακαδημίας και στη συνέχεια κάνουν συναντήσεις μέσω zoom με κάθε συγγραφέα. Αφού ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους, ψηφίζουν και αναδεικνύουν τον νικητή του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος που μπορεί να ταυτίζεται ή και να διαφέρει από τον νικητή του βραβείου στη Γαλλία.

Φέτος τα βιβλία που βρέθηκαν στην τελική λίστα είναι:

Le Mage du Kremlin, Giuliano da EMPOLI 

Les Presque SœursCloé KORMAN

Une somme humaine, Makenzy ORCEL

Vivre viteBrigitte GIRAUD

Επόμενο ραντεβού λοιπόν στις 28 Φεβρουαρίου με τη συγγραφέα Cloé Korman για το βιβλίο της Les Presque Sœurs. 

Τα πανεπιστήμια και τα τμήματα που συμμετέχουν:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Νομικής)

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος (Μεταπτυχιακό στη διδακτικής της Γαλλικής ως ξένης γλώσσας/ Μεταπτυχιακό Δημιουργική γραφή)

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γαλλική Γλώσσας και Φιλολογίας)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Ιατρικής και Τμήμα Φυσικοθεραπείας)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας)

Πανεπιστήμιο Πειραιά (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μουσικών Σπουδών)

Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας-Εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Δεσμών)

Η ιστορία πίσω από τα «εθνικά» βραβεία Goncourt 

Το Γκονκούρ, το πλέον περιζήτητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt στα τέλη του 19ου αιώνα, και επιβραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα μυθιστόρημα γαλλικής έκφρασης. Ο συγγραφέας και ο εκδότης του είναι τότε σίγουροι για την επιτυχία του έργου και των μεταφράσεών του στο εξωτερικό.

Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι ένα Γκονκούρ απονέμεται και από χώρες εκτός Γαλλίας και στην Ελλάδα.

Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία το 1998 με πρωτοβουλία του τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας. Πρότεινε στην Ακαδημία μια κριτική επιτροπή γαλλόφωνων φοιτητών να επιλέγει τον δικό της νικητή μεταξύ των τεσσάρων μυθιστορημάτων που ήταν υποψήφια για το βραβείο Γκονκούρ. Αυτές οι επιλογές Γκονκούρ έχουν έκτοτε αναπτυχθεί και υπάρχουν πλέον σε τριάντα περίπου χώρες.

Στην Ελλάδα, ήταν ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος και μέλος της Ακαδημίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2019, πρότεινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την ιδέα της διοργάνωσης ενός βραβείου επιλογής Γκονκούρ. Η ενθουσιώδης ομάδα ανέλαβε αμέσως το έργο και εγκαινίασε το πρώτο Choix Goncourt στη χώρα την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ.

Choix Goncourt Ελλάδας

2022

Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ για το βιβλίο La Plus secrète mémoire des hommes

2021

Ντζαïλί Αμαντού Αμάλ, για το βιβλίο Les Impatientes

2020

Ζαν Πολ Ντιμπουά για το βιβλίο του Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon