Thessaloniki PhotoBiennale 2023 :  Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «07:00-15:00» του Μιχάλη Πατσούρα

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το Momus-Μουσείο Φωτογραφίας και φιλοξενεί την έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα με τίτλο «07:00-15:00». Τα εγκαίνια της έκθεσης, που γίνεται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της  Γαλλίας, είναι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 20:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault.

Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου. Στις εικόνες που παρουσιάζονται ο φωτογράφος επιχειρεί να καταγράψει τη ζωή και την καθημερινότητά των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς υπήρξε άλλωστε και ο ίδιος ένας από αυτούς για δέκα χρόνια.

07 00am to 15 00pm It’s the working hours of the Greek Public Services. In this photo it is presented
Τhe original photograph are taken with Kodak Tri-X film and processed with Kodak HC-110 film developer in dilution B (1+31).

«Μέχρι πρότινος όνειρο όλων σχεδόν των Ελλήνων ήταν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποια (οποιαδήποτε) υπηρεσία στον Δημόσιο τομέα, με την προσδοκία ενός σταθερού μισθού και της αίσθησης ασφάλειας και σιγουριάς. Οι συγκυρίες το έφεραν να βρεθώ κι εγώ σ’ αυτή τη θέση, χωρίς ουσιαστικά να το επιδιώξω. Για δέκα χρόνια έζησα από μέσα τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο. Γκρίζοι χώροι, άνευροι ρυθμοί, θάλασσες από χαρτιά, που από μέσα τους αναδυόταν καθημερινά το φάσμα της γραφειοκρατίας, καταστέλλοντας κάθε ίχνος ανθρώπινης δημιουργικότητας. Άνθρωποι εξουθενωμένοι, όχι από την κούραση, αλλά από την ανελέητη καθημερινή ρουτίνα, που θα ήταν λιγότερο δυσβάσταχτη αν ο μηχανισμός αυτός λειτουργούσε πιο εύρυθμα. Άνθρωποι που δουλεύουν, ονειρεύονται, γιορτάζουν, βαριούνται, αναζητούν το νόημα που κρύβεται πίσω από όλο αυτό και μαζί πολλές φορές την έξοδο “κινδύνου”», αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Η πρόθεσή μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση να εκθέσω τους πρώην συναδέλφους μου, αλλά να καταγράψω τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Παρατήρηση και καταγραφή λοιπόν αποτελεί αυτή η δουλειά μου, που οι συγκυρίες το έφεραν να αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικοϊστορικού ντοκουμέντου, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Ευρωπαίοι και ντόπιοι ιθύνοντες έκριναν ότι η εξυγίανση αυτού του χώρου θα ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη και την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας. Όπως και να έχει, το όνειρο του Έλληνα για μια θέση στο δημόσιο καταρρέει και τα θεμέλια του δυσλειτουργικού αυτού μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει να τρίζουν. Τι μέλλει γενέσθαι, οψόμεθα…»

Ποιος είναι ο Μιχάλης Πατσούρας

Φωτογράφος με έδρα την Αθήνα, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία, εργάστηκε για 10 χρόνια και μέχρι το 2000 ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Εμπορίου, ενώ παράλληλα σπούδασε στις σχολές Focus και στην Leica Academy. Συνεργάζεται με περιοδικά και διαφημιστικά γραφεία, ενώ παράλληλα κάνει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Δουλεύει κυρίως σε μακροχρόνια, ανθρωποκεντρικά project εστιάζοντας σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα με βιωματικό τρόπο. Το διάστημα 2017-2021 εργάστηκε ως καθηγητής φωτογραφίας στην Leica Academy.

Λίγα λόγια για τη Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Η Thessaloniki PhotoΒiennale, διοργάνωση του MOMus, σε επιμέλεια και συντονισμό  του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας και είναι ένα από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Περισσότεροι από 100 φωτογράφοι και καλλιτέχνες από 18 χώρες συμμετέχουν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε ένα πολυθεματικό πρόγραμμα 25 εκθέσεων, εκδηλώσεων λόγου, ανοιχτών δράσεων στο κοινό και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα φιλοξενηθούν σε 19 μουσεία, χώρους πολιτισμού και αίθουσες τέχνης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Thessaloniki PhotoBiennale 2023 μπορείτε να βρείτε εδώ

Πληροφορίες

Διάρκεια: 16/10-19/11/2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή – 12:00-20:00, Σάββατο – 10:00-16:00

Αίθουσα Allatini-Dassault

Επιμελητής: Παναγιώτης Παππάς

Συνδιοργάνωση: Photometria International Photography Festival

Εγκαίνια: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 20:00