ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (TV100-05/12/21)

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (TV100-05/12/21)

Η εκπομπή «Το δέρμα της πόλης», που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κατσικογιώργος, επισκέπτεται τη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Βαλκανικής Χερσονήσου, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, που βρίσκονται στα στα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης.

Το νεκροταφείο, που κατασκευάστηκε το 1916, συγκεντρώνει τους τάφους των συμμάχων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κι αποτελείται από πέντε τομείς, τον γαλλικό (8.310 τάφοι), τον βρετανικό (1.750 τάφοι), τον σερβικό (8.000 τάφοι), τον ιταλικό (3.500 τάφοι) και τον ρωσικό, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (500 τάφοι).
Πολύτιμοι ξεναγοί μας οι: Sandrine Mouchet – Γεν. Πρόξενος Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Βλάσης Βλασίδης – Αν. Καθηγητής Ιστορίας ΠΑ.ΜΑΚ και Γεώργιος Μιχαήλοβιτς – πρώην φύλακας του σερβικού τομέα.

Η εκπομπή είναι μια παραγωγή της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, μεταδόθηκε στις 5 και 8 Δεκεμβρίου 2021. Το απόσπασμα που είναι αφιερωμένο στον γαλλικό τομέα είναι διαθέσιμο διαδικτυακά, στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία αυτού του άκρως συμβολικού τόπου, εκτάσεως 35 εκταρίων, στον οποίο είναι συγκεντρωμένοι οι στρατιώτες της γαλλικής στρατιάς της Ανατολής, κάθε προέλευσης, που πέθαναν σε ελληνικό έδαφος: από τη Μητροπολιτική Γαλλία, τη Σενεγάλη, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδοκίνα και την Βόρεια Αφρική. Ο τομέας φιλοξενεί επίσης ένα παρεκκλήσι, ένα μνημείο μνήμης, όπως κι ένα μουσείο, προσβάσιμο στο κοινό (από 9.00 έως 17.00, 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών) όπου μπορεί κάποιος να συμβουλευτεί το μητρώο των ενταφιασμένων στρατιωτών.

Συνεργάτες: Σπύρος Κόπανος, Αλεξάνδρα Νικολούδη, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Σάκης Παπαδημητρίου.