Το θεώρημα του Λακάν και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Διημερίδα από την Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος
Η Φροϋδική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΦΕΒΕ) διοργανώνει ψυχαναλυτική διημερίδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Γ. Νεχαμά) την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026, 18.00-22.00 και στο Bazaari Café, Φιλικής Εταιρείας 43 το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026, 10.00-13.00 με θέμα: Το θεώρημα του Λακάν και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Dr. Yves Kaufmant
Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, παλαιό μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Freudgesellschaft της
Βιέννης και ιδρυτικό μέλος της ΦΕΒΕ
Dr. Anne-Marie Kaufmant
Ψυχίατρος, χυχαναλύτρια, παλαιό μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου,
μέλος της Ακαδημίας επιστημών της Νέας Υόρκης, μέλος της Freudgesellschaft της
Βιέννης και ιδρυτικό μέλος της ΦΕΒΕ
Συμμετέχουν:
Χρήστος Σιδηρόπουλος
Κλινικός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, Δρ Παν/μίου του Στρασβούργου ΙΙ, τιτλούχος της E.P.H.E. του Παρισιού, πρόεδρος της ΦΕΒΕ, και τέως Γεν./Επιστ. Δ/ντης του Ψ.Κ.Β.Ε.
Ιωάννα Πετρίδoυ
Ψυχαναλύτρια, αρχιτέκτονας, με μεταπτυχιακό στην υχανάλυση από το Πανεπιστήμιο Paul-Valéry Montpellier III, γενική γραμματέας της ΦΕΒΕ
« Το ‘’Θεώρημα του Λακάν’’ σαν τίτλος είναι φτιαγμένος για να τεθούν ερωτήματα και να μας βάλει στον δρόμο των απαντήσεων, αφ’ ενός για το θεώρημα του ασυνειδήτου, ως βηματοδότη του ψυχισμού, και αφ’ ετέρου για την ασυνείδητη γνώση στην αντιπαράθεσή της με την γνώση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που διεκδικεί θέση αυθεντίας για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ο Λακάν, μετά τον Φρόυντ, δεν σταματά να θέτει ερωτήματα πάνω στην αναλυτική θεραπεία, ερωτήματα που εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια αυτών των ερευνών, πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί ως το επιτέλεσμα της προέκτασης των θεωριών που στηρίζουν τα διαβήματά του.
Αυτό όμως που οι Λακανικοί, όπως πριν και οι Φροϋδικοί, φαίνεται να ξεχνούν, είναι ότι αυτοί οι προβληματισμοί μοιάζουν σχεδόν ανησυχητικά με αυτούς της προσωπικής ανάλυσης του καθενός, που έτσι κι αλλιώς διαλαμβάνει και το κοινωνικο-πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της κοινωνίας όπου ζει.
Απέναντι σε αυτούς τους προβληματισμούς, ποια η θέση και ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρεται σαν μηχανισμός με ετοιμοπαράδοτες απαντήσεις?»
Είσοδος ελεύθερη – Διαδοχική μετάφραση – Βεβαιώσεις
Πληροφορίες: ΦΕΒΕ 2310 231004, e-mail: info@feve.gr