3ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

3ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

Συνάντηση με τον Louis-Philippe Dalembert, συγγραφέα του μυθιστορήματος

Milwaukee Blues

την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, από 19.00 έως 20.00  / Zoom – στα γαλλικά

Τον συγγραφέα θα συνοδεύει η μεταφράστριά του Ειρήνη Παπακυριακού, η οποία εργάζεται για το μυθιστόρημά του που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την τελευταία συνάντηση της κριτικής επιτροπής των φοιτητών και των τεσσάρων συγγραφέων στο πλαίσιο του 3ου Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας.

Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom, στα γαλλικά, θα μεταδοθεί σε livestreaming.

Σύνδεσμος: https://us06web.zoom.us/j/85642786602

Μη διστάσετε να προωθήσετε τον σύνδεσμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

 

  • Θα είναιπαρόντες για να συμμετέχουν στη συζήτηση: από τη Θεσσαλονίκη, η Caroline Geoffray, Διευθύντρια του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, από την Αθήνα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Vincent Lambert, αναπληρωτής στο τμήμα πολιστικών βιομηχανιών.

Η Fanny Feynerol, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, θα χειρίζεται τις ερωτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω Messenger.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καθηγητές και τις κριτικές επιτροπές των φοιτητών που στηρίζουν την διοργάνωση από την αρχή:

  • Πανεπιστήμιο Πειραιά: ΝΙΚΟΥ Χρήστος, ΓΚΟΥΣΙΟΣ Χαράλαμπος
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ΓΡΑΒΑΝΗΣ Στέφανος
  • Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΟΥ Ντόρα, ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΟΥ Ιωάννα, ΠΛΙΑΚΑ Κωνσταντίνα
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Ανθούλα, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Κατερίνα
  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα): ΠΟΛΙΤΗΣ Μιχάλης
  • Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης: HUBINEAU Céline

Λίγα λόγια για τον LouisPhilippe Dalembert και το μυθιστόρημά του Milwaukee Blues :

Ο Louis-Philippe Dalembert γράφει στη γαλλική και κρεόλ γλώσσα. Είναι ο γιος μιας δασκάλας και ενός διευθυντή σχολείου. Ο θάνατος του πατέρα του, μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του, είχε δραματικές συνέπειες στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Έτσι, στα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, μεγαλώνει στο Bel-Air, μια λαïκή συνοικία της πρωτεύουσας, σε ένα περιβάλλον που αποτελείται από γυναίκες: τις ξαδέρφες της μητέρας του, η οποία λείπει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διδάσκοντας στην επαρχία, τη μεγαλύτερη αδερφή του, τις θείες του και τη γιαγιά του. Η τελευταία είναι αυτή που κρατάει τα ηνία στο σπίτι, σε ένα Port-au-Prince που κυβερνά με σιδερένια πυγμή ο François Duvalier. Στην ηλικία των έξι ετών βιώνει τον πρώτο μεγάλο αποχωρισμό της ζωής του: η οικογένεια εγκαταλείπει τη γειτονιά για να εγκατασταθεί αλλού.

Με σπουδές στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο Louis-Philippe Dalembert εργάζεται αρχικά ως δημοσιογράφος στην πατρίδα του πριν φύγει, το 1986, για να συνεχίσει τις σπουδές του για τη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο Paris-III-Sorbonne Nouvelle, αποκτώντας διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία και στο έργο του Κουβανού συγγραφέα Alejo Carpentier.

Έχει διδάξει σε αμερικανικά και ελβετικά πανεπιστήμια ως προσκεκλημένος καθηγητής. Ως «φιλοξενούμενος συγγραφέας» στη Ρώμη, την Ιερουσαλήμ και το Βερολίνο, δημοσιεύει μυθιστορήματα, δοκίμια, διηγήματα και ποίηση, από το 1993.

Σήμερα, ο Louis-Philippe Dalembert ζει μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού και Port-au-Prince.

Το 2010, παρασημοφορήθηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Το 2019, του απονεμήθηκε το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας (« Prix de la langue française »).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Από τότε που ο πακιστανός υπεύθυνος του μίνι μάρκετ του Franklin Heights – μιας γειτονιάς βόρεια του Milwaukee – κάλεσε την αστυνομία, δεν κοιμάται πια : τον ύπνο του στοιχειώνουν μαύρα πρόσωπα που ουρλιάζουν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Δεν έπρεπε να καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης για ένα ύποπτο χαρτονόμισμα. Είναι όμως πολύ αργά και τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο του θυμίζουν συνεχώς τον φρικτό θάνατο του διερχόμενου πελάτη, που πέθανε ασφυκτιώντας από το γόνατο ενός αστυνομικού.

Η δολοφονία του George Floyd, τον Μάιο του 2020, ενέπνευσε τον LouisPhilippe Dalembert να γράψει αυτό το πλούσιο και συγκινητικό μυθιστόρημα. Παρουσιάζει τη ζωή του ήρωά του, ενός φανταστικού χαρακτήρα που ονομάζεται Emmett – όπως ο Em mett Till, ένας έφηβος που δολοφονήθηκε από ρατσιστές από το Νότο το 1955 – ενός παιδιού από τα γκέτο των μαύρων που το ταλέντο του στο αμερικανικό ποδόσφαιρο προμήνυε ένα λαμπρό μέλλον.

Η παλιά του δασκάλα του και οι παιδικοί του φίλοι θυμούνται ένα καλό παιδί που μεγάλωσε μόνο του με μια πολύ θρήσκα μητέρα, που προχωρούσε μπροστά με πάθος για το ποδόσφαιρο. Αργότερα, ο προπονητής του στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούσε με υποτροφία, καθώς και η αρραβωνιαστικιά του, εντυπωσιάζονται από την έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτού του ψηλού, συνεσταλμένου αγοριού, που ωστόσο είχε γίνει το αστέρι της πανεπιστημιούπολης. Όλα του πάνε καλά, μέχρι τη στιγμή που ένα ατύχημα τον ακινητοποιεί για λίγους μήνες … Ο προπονητής του, που τον έχει σαν γιο, τον συμβουλεύει να επαναλάβει τη χρονιά, αλλά ο Emmett επιλέγει, από επαγγελματική εντιμότητα, να δοκιμάσει στο Draft. Η αποτυχία αλλάζει τη μοίρα του και καταλήγει να κάνει μικροδουλειές. Χρόνια αργότερα θα επιστρέψει στη γενέτειρά του, μέχρι το δράμα με το οποίο ξεκινά το μυθιστόρημα.

Το βιβλίο σκιαγραφεί με συγκινητικό και τρυφερό τρόπο το πορτρέτο ενός συνηθισμένου ανθρώπου του οποίου ο τρομακτικός θάνατος τον έκανε να ξεχωρίσει. Με την έμπνευση και το χιούμορ που τον χαρακτηρίζουν, ο συγγραφέας καθιστά τον ήρωά του φιλικό και οικείο, ενώ επιβεβαιώνει, με τη φωνή της Ma Robinson, της πρώην δεσμοφύλακα που έγινε πάστορας, την πίστη του σε μια καλύτερη ανθρωπότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.youtube.com/watch?v=Dij7lbl0KN8