«Το Βραβείο Choix Goncourt της Ελλάδας» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα στο 10° Chronique du Jeudi de LA FRANCE À THESSALONIQUE θα ενημερωθείτε για το Βραβείο Choix Goncourt Ελλάδας (πρώτη διοργάνωση το 2019), ένα εμβληματικό γεγονός που διοργανώνουμε τελευταίως.

Αγαπητοί αναγνώστες των Chroniques σας ευχαριστούμε για τα  σχόλιά σας που μας αποστέλλετε από τον Νοέμβριο και σας ενημερώνουμε ότι, αρχής γενομένης από το σημερινό 10° Chronique, η έκδοσή τους θα συνεχιστεί ανά δεκαπενθήμερο.

Συνεπώς, επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Sandrine MOUCHET
Γενική Πρόξενος, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

«Το Βραβείο Choix Goncourt της Ελλάδας» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Όλοι γνωρίζουν το Goncourt, το πολυπόθητο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, που καθιερώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους αδελφούς-συγγραφείς Jules και Edmond de Goncourt για να βραβεύει, κάθε φθινόπωρο, ένα γαλλόφωνο μυθιστόρημα. Ο βραβευόμενος συγγραφέας και ο εκδότης του εξασφαλίζουν την επιτυχία του έργου και τις μεταφράσεις του στο εξωτερικό.

Γνωρίζατε όμως ότι το Goncourt διοργανώνεται και εκτός Γαλλίας, και στην Ελλάδα;

Η ιδέα γεννήθηκε στην Πολωνία, το 1998, όταν ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Κρακοβίας πρότεινε στην Ακαδημία Goncourt τη συγκρότηση κριτικής επιτροπής γαλλόφωνων φοιτητών που θα επιλέγει τον νικητή μεταξύ των μυθιστορημάτων της βραχείας λίστας του Βραβείου Goncourt. Έκτοτε αυτά τα βραβεία « Choix Goncourt » αναπτύχθηκαν και έχουν πλέον καθιερωθεί και σε άλλες 30 χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Pierre Assouline, δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Goncourt, πρότεινε την ιδέα της αντίστοιχης διοργάνωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2019. Το προσωπικό ενθουσιάστηκε, προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση της ιδέας και ξεκίνησε τον ίδιο χρόνο την πρώτη διοργάνωση του Choix Goncourt της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα και την Ακαδημία Goncourt στο Παρίσι.

Ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στη δράση απέκτησε νέα δυναμική: αυξήθηκε – ήδη από τη 2η διοργάνωση – από σαράντα στους περίπου εκατό φοιτητές από δέκα πανεπιστήμια και πολλά διαφορετικά τμήματα¹, που κινητοποιήθηκαν για τη συγκρότηση κριτικών επιτροπών υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους. Οι φοιτητές διαβάζουν στα γαλλικά τα τέσσερα μυθιστορήματα στην κορυφή της προεπιλεγμένης λίστας για το βραβείο Goncourt, έπειτα μοιράζονται, κατά τη διάρκεια του έτους, τις εντυπώσεις τους από την ανάγνωση, συζητούν – μέσω τηλεδιάσκεψης – με τον καθένα από τους συγγραφείς και στη συνέχεια συναντώνται, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για να επιλέξουν κατά πλειοψηφία το αγαπημένο τους βιβλίο.

Έκτοτε η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σε γενικότερη σχέση με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

¹ Όχι μόνο από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας αλλά και από την Ιατρική και τη Νομική Σχολή, τα τμήματα Μηχανολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών κ.λπ.

 

Πηγή φωτογραφιών: Αρχεία Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

 

Μπορείτε να βρείτε τα Chroniques du jeudi στους ιστότοπούς μας: