Επίσκεψη του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 1975

Επίσκεψη του Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν στη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 1975.

Στο σημερινό μας αφιέρωμα, αποτίνουμε φόρο τιμής στον Πρόεδρο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος απεβίωσε την προηγούμενη εβδομάδα, με μία σύντομη αναδρομή της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 1975.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας αλλά και την επάνοδο του πρωθυπουργού και φίλου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από τη μακροχρόνια εξορία του στο Παρίσι.
Κατά την ομιλία του στο Κυβερνείο, ο Γάλλος Πρόεδρος αφιέρωσε την εισαγωγή της στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα: «Κύριε Πρωθυπουργέ, ιδού η Σαλονίκη … [και] η Ελλάδα των συνόρων. Εδώ αναδύθηκε η σκέψη του Αριστοτέλη και το όνειρο του Αλεξάνδρου. Αυτό το σταυροδρόμι, κατά την πάροδο των αιώνων, θα έλεγα και των χιλιετιών, υπήρξε θέατρο πολλών συγκρούσεων. Εδώ σφραγίστηκε η αδελφοσύνη των όπλων των δύο λαών μας και αναμείχθηκε το χυμένο αίμα των στρατιωτών μας.»
Οι δύο άντρες επισκέφτηκαν το Ζέιτενλικ, στα βόρεια προάστια της πόλης, για να τιμήσουν τη μνήμη των 22.000 στρατιωτών του Μακεδονικού Μετώπου που ενταφιάστηκαν στη συμμαχική νεκρόπολη: 8.310 άνδρες του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος (Γάλλοι, Σενεγαλέζοι, Μαλγάσιοι, Ινδοκινέζοι και Βορειοαφρικανοί) μαζί με Βρετανούς, Ιταλούς, Σέρβους και Ρώσους συμπολεμιστές τους.
Η Στρατιά της Ανατολής, που αριθμούσε περί τους 400.000 άντρες υπό γαλλική διοίκηση, ενίσχυσε, από το 1915 έως το 1918, τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της είναι συναρπαστική αλλά και εν πολλοίς άγνωστη. Η δράση της επέσπευσε την υπογραφή της Ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918 και η παρουσία της άφησε έντονο αποτύπωμα στην πόλη που είναι ευρέως αντιληπτό. Θα επανέλθουμε σε αυτό σε μια από τις επόμενες ιστορικές αναδρομές.
Στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ υπάρχει μικρό γαλλικό μουσείο αφιερωμένο στη Στρατιά της Ανατολής, ανοιχτό στο κοινό. Πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη