Εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Σαρλ Ντε Γκολ στη Θεσσαλονίκη και το «Λυσέ».
Στις 19 Μαΐου, το Γενικό Προξενείο της Γαλλία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης τίμησαν την επέτειο της επίσκεψης του Στρατηγού Ντε Γκολ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο ίδιο το «Λυσέ», πριν από ακριβώς 60 χρόνια.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο Πρέσβης της Γαλλίας, κ. Πατρίκ Μεζονάβ και η Γενική Πρόξενος τη Θεσσαλονίκη, κα Σανδρίν Μουσέ υποδέχτηκαν δεκάδες Θεσσαλονικείς, πολλοί από τους οποίους είχαν αναμνήσεις από εκείνη την ιστορική ημέρα, όταν ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή διέσχισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο εν μέσω του πλήθους που φώναζε: «Ζήτω ο Ντε Γκολ, ζήτω η Γαλλία».
Η Γενική Πρόξενος καλωσόρισε όλους όσους βρέθηκαν σε αυτή την εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη αποτελεί σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, ο Πρέσβης κ. Μεζονάβ έδωσε το ιστορικό κα πολιτικό πλαίσιο στο οποίο έγινε η επίσκεψη, τονίζοντας ότι στις αρχές της δεκαετίας του 60, το διεθνές κύρος του Σαλ Ντε Γκολ ήταν τεράστιο. «Είναι ο άνθρωπος – σύμβολο της 18ης Ιουνίου 1940, της αντίστασης ενάντια στη ναζιστική κατοχή, ο επικεφαλής της ελεύθερης Γαλλίας. Ενσαρκώνει, όπως θα γράφει αργότερα ο Αντρέ Μαλρό, αν μου επιτρέπετε, το όχι “ από την πρώτη στιγμή”. Και συνέχισε εξηγώντας πως «για να συλλάβουμε τον αντίκτυπο της επίσκεψης του Στρατηγού στην Ελλάδα, πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες. Με την έγερση του τείχος του Βερολίνου, δύο χρόνια πριν, και την κρίση των πυραύλων της Κούβας, τον Οκτώβριο του 1962, ο κόσμος παραλίγο να οδηγηθεί σε πυρηνικό όλεθρο. Τη συγκεκριμένη στιγμή στην Ελλάδα, όταν ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν ακόμη νωπός στη συλλογική μνήμη και λίγες μέρες από τη δολοφονία του Λαμπράκη στις 22 Μαΐου η Ελλάδα αναμένει από τον στρατηγό Ντε Γκολ λόγια φιλίας και αλληλεγγύης, λόγια που πρώτα απ’ όλα καθησυχάζουν».
Ο Γάλλος Πρέσβης εκτίμησε ότι «το ταξίδι στην Ελλάδα και ειδικά στον βορρά της χώρας χαράσσεται στη μνήμη του στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος αναφέρεται συχνά στον στρατηγικό χαρακτήρα της περιοχής τόσο για την οικονομία όσο και για την άμυνα. Θεωρώ πως έθεσε τα θεμέλια της γαλλικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας και κατέληξε παραθέτοντας μία φράση του Στρατηγού Ντε Γκολ ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου: «Χάρη στη μεταξύ τους φιλία, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι, όσο ποτέ, πιστές στην ιστορία τους. Συνεισφέρουν έτι περαιτέρω στην ανάπτυξη της Ευρώπης και στην υπεράσπιση του ελεύθερου κόσμου, ανοίγοντας τον δρόμο στην πίστη και την ελπίδα».
Φωτογραφίες: Πάνος Κονιός
Και βίντεο με μαρτυρίες
Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μεζονάβ προβλήθηκε βίντεο που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Γενικού Προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτο με μαρτυρίες τριών Θεσσαλονικέων που έζησαν την ημέρα εκείνη όντας μαθητές. Πρόκειται για τους κ.κ. Σταύρο Καμαρούδη, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τη Θεοφανώ Παπαζήση, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συνήγορο του φοιτητή και τον Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Οι τρεις αφηγούνται τις αναμνήσεις τους από εκείνη την ημέρα ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται πλάνα αρχείου που παραχώρησε το Αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ καθώς και φωτογραφίες από το αρχείο του Γενικού Προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτου.